5 lieve zinnetjes die het leven van een kind voorgoed kunnen veranderen

door Skip

11 Augustus 2017

5 lieve zinnetjes die het leven van een kind voorgoed kunnen veranderen
Advertisement

Volwassenen en vooral ouders, hebben een grote invloed op het leven van kleine kinderen. Kinderen zeggen woorden na en slaan dit en het gedrag van volwassenen op die gaandeweg hun persoonlijkheid vormgeven. Dingen die je zegt kunnen een enorme invloed hebben en de juiste woorden kunnen de ontwikkeling van een kind helpen zodat hij/zij met de nodige onbezorgdheid op kunnen groeien. De verantwoording ligt dus hoofdzakelijk bij volwassenen, die dus met wat ze zeggen hun kinderen moeten sturen met een goede opvoeding.

Advertisement

Wat we hebben gezegd kan niet meer worden teruggenomen. Hier zijn een aantal dingen die, eenmaal gezegd, alleen maar goed kunnen doen

Wat we hebben gezegd kan niet meer worden teruggenomen. Hier zijn een aantal dingen die, eenmaal gezegd, alleen maar goed kunnen doen

pixabay.com

We werpen een blik op een studie gepubliceerd door de American Journal of Psychiatry, waar er bij een onderzoek statistieken zijn verzameld over (jong)volwassenen tussen de 18 en 25 jaar. Aan hen was gevraagd om hun jeugd te beoordelen aan de hand van verbaal geweld dat zij over zich heen hebben gekregen. Nadat ze dat hadden gedaan ondergingen zij allemaal een hersenscan met de volgende resultaten.

Mensen die verbaal geweld te verduren hebben gehad van hun leeftijdsgenoten bleken tijdens de scan een onderontwikkelde hersenbalk te hebben (het gebiedje dat de communicatie regelt tussen beide hersenhelften). Deze groep heeft aangegeven ook woede, angst en depressie te voelen, zoals ook bleek uit eerdere analyses. De pesterijen door hun leeftijdgenoten hadden zo'n grote invloed op hun persoonlijkheid als kind dat het een goede ontwikkeling in de weg stond. Als dat verbale geweld door leeftijdsgenoten zo'n gevolgen heeft, stel je dan voor hoe belangrijk het is wat wij als volwassenen tegen onze kinderen zeggen. Nu we ons bewust zijn van de grote invloed de woorden die we uitspreken kunnen hebben, hoe moeten we ze dan gebruiken?

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Wat we moeten proberen te doen is dingen zeggen die van positieve invloed zijn op de ontwikkeling van onze kinderen. Hier zijn een aantal zinnen die hun leven ten goede kunnen veranderen. Je hoeft ze niet uit het hoofd te zeggen, het idee moet je leren en doorgeven.

1) "Aardig zijn is een van de grootste cadeaus". In een wereld waar het barst van het cynisme en waar het medeleven langzaamaan aan het verdwijnen is, is het belangrijk dat er mensen zijn die aardig zijn zonder daar een verborgen agenda bij te hebben. Misschien is het lastig om direct de positieve effecten ervan te zien, maar het zou wel het verschil kunnen maken in het leven van iemand.

2) "Waardeer de kleine dingen". We vinden vaak veel dingen vanzelfsprekend, leer je kinderen dus hoe blij ze mogen zijn met een dak boven hun hoofd, dat ze te eten en te drinken hebben. Dat ze bomen, dieren, bloemen en de zon kunnen bewonderen. Op een dag zullen ze je dankbaar zijn.

3) "Accepteer iedereen en behandel hen met respect". Dit is een fundamenteel concept voor het stichten van een maatschappij die is gebaseerd op respect en integratie. Juist door het ontbreken van deze waarde moeten we elke dag nieuws horen over dood en racisme.

4) "Luister alvorens te spreken". Actief luisteren is een belangrijke vaardigheid die moeilijk aan te leren is en om meester te worden. Begin je kinderen met het leren van deze les en dan zullen ze in staat zijn om deze vaardigheid te ontwikkelen.

5) "Denk en doe goede dingen". Des te eerder we doorgeven hoe belangijk goed handelen is, des te eerder zullen kinderen deze eigenschappen in hun persoonlijkheid verwerken.

Advertisement