Onderzoek bevestigt dat mensen die thuis schoonmaken langer leven

door Skip

15 Oktober 2017

Onderzoek bevestigt dat mensen die thuis schoonmaken langer leven
Advertisement

Denk je dat je je vrije wel beter kunt besteden dan thuis schoon te gaan maken? Dan heb je het goed mis, en dat wordt bevestigd door een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift dat een onderzoek onder de loep heeft genomen van de McMaster-universiteit in Canada.

Ruim zeven jaar lang is een groep van honderddertigduizend mensen gevolgd in de leeftijd van 35 en 70 jaar oud. Iedere deelnemer heeft een vragenlijst moeten invullen waar er rekening werd gehouden met de sociaal-economische omstandigheden, levensstijl en ziektes die in de familie zitten, met name hart- en vaatziekten. Daarbij werd er ook dieper gegaan en moest er worden opgegeven wat de dagelijkse gewoontes waren wat sporten betreft. Het resultaat? Meer dan bemoedigend...

via thelancet.com

Advertisement
pixnio

pixnio

Het onderzoek heeft aangetoond dat met maar 150 minuten lichaamsbeweging per week (30 minuten per dag, vijf dagen lang) het risico om hartziekten te krijgen met 20% afneemt en de sterftekans met 28% daalt. Dit laatste zakt zelfs naar 36% als het wekelijks aantal minuten oploopt naar 750.

Daarnaast zouden de 150 minuten per week aan lichaamsbeweging het leven kunnen hebben redden van 8% van de mensen die zijn gestorven in de 7 jaar dat het experiment heeft geduurd, mits zij zich aan die tijd hadden gehouden.

Maar wat doe je dan aan beweging in die 150 minuten per week? Dit is het interessantste aspect, zo legt hoofdonderzoeker Scott Lear uit: "Trainen in de sportschool is zeker goed, maar gaan lopen naar je werk of sneller schoonmaken is net zo nuttig". 

Advertisement
pixnio

pixnio

Juist onder de groepen met de lagere inkomens is het sneller schoonmaken een uitstekend compromis voor sporten en geld besparen, met positieve gevolgen voor het lijf. In een maatschappij als de onze, waar zittend de tijd doorbrengen inmiddels de norm is en er technologische trucs worden uitgevonden waardoor we steeds minder hoeven te bewegen, kan het integreren van fysieke activiteiten in de dagelijkse bezigheden letterlijk het leven redden.

Dus, de volgende keer als je moeder, huisgenoot of partner je vraagt om schoon te maken, voel je dan gevleid, want ze vragen het je om jouw bestwil :-)

Advertisement