Dit fruit met pulled-Pork-Smaak kan miljoenen levens redden

door Skip

19 November 2017

Dit fruit met pulled-Pork-Smaak kan miljoenen levens redden
Advertisement

Wat veel mensen kennen onder de naam Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een superfruit afkomstig uit India en is verspreid in veel Zuid-Aziatische landen.

Met een gemiddelde diameter van 40 centimeter en een gewicht van 30 kilo is het een van de grootste exotische vruchten die er zijn in de wereld. Ze zijn ovaal van vorm en hebben een groengele kleur. Het vruchtvlees is lichtgeel en smaakt een beetje als ananas, maar als het eenmaal is verhit dan smaakt het best wel naar pulled pork oftewel langzaam gegaard en gemarineerd varkensvlees.

Waarom is Jackfruit zo bekend? Omdat volgens velen de het probleem van ondervoeding in de wereld aanzienlijk kan worden verminderd vanwege de eigenschappen die het heeft

Advertisement
Balaram Mahalder/Wikipedia

Balaram Mahalder/Wikipedia

Qua voedingswaarden is de vrucht een opeenhoping van voordelen. In het vruchtvlees zit proteïnen, kalium, calcium en ijzer en ook goede hoeveelheden vitamine C. In de kernen die in het fruit zitten bevatten daarnaast zaden die zeer voedzaam zijn.

Wat betreft bruikbaarheid is de Jackfruitboom net zo handig als het fruit zelf, de bladeren zijn een goede voedingsbron voor vee, van de stam snijdt men goed hout, de schors biedt kleurstof voor kleding en kan de hars worden gebruikt als lijm.

Advertisement
Dinesh Valke/Wikipedia

Dinesh Valke/Wikipedia

Aan elke Jackfruitboom kunnen wel 150 vruchten groeien in een enkel seizoen en als we bedenken dat een enkele vrucht de honger kan stillen van een heel gezin met een hele maaltijd, dan is het goed te begrijpen waarom veel mensen in deze plant een mogelijke bondgenoot zien in de strijd tegen honger.

Waar de bevolking in India nog steeds tegenstribbelt, zien we in Vietnam, Bangladesh, Maleisië en andere Aziatische gebieden dat het massaal gebruikt wordt. De voedzame pulp wordt gebruikt op veel manieren: als poeder, fruitsap, chips, of in zoetigheden. Van de zaden wordt een voedzaam en veelzijdige soort bloem gemaakt.

Dit fruit met pulled-Pork-Smaak kan miljoenen levens redden - 3

De Indiase weerbarstigheid is vooral geworteld in de cultuur: de Jackfruit wordt gezien als voedsel voor armen, en daarom voelen ze schaamte voor het eten ervan.

En toch, als de bevolking bewuster wordt gemaakt dan zouden veel problemen verdwijnen. Niet alleen helpt dit fruit miljoenen monden te voeden en het voedselgebrek te stuiten waarmee deze mensen kampen, maar kan het ook de arbeidsmarkt helpen dankzij de restproducten die van de boom kunnen worden verkregen.

Mullookkaaran/Wikipedia

Mullookkaaran/Wikipedia

Deze plant is dus al met al een ander hulpmiddel door Moeder Natuur gegeven om ons te helpen te overleven. Kunnen we er gebruik van maken?

Advertisement