5 adviezen voor mensen die een gebroken hart hebben en weer van iemand willen gaan houden

door Skip

27 November 2017

5 adviezen voor mensen die een gebroken hart hebben en weer van iemand willen gaan houden
Advertisement

In het leven zijn teleurstellingen en verraad aan de orde van de dag, ze zijn op een bepaalde manier een prijs die we moeten betalen als we weer mensen willen vertrouwen. Niet iedereen respecteert altijd onze liefde en trouw, en wanneer dit gebeurt dan doet dit pijn. Heel erg pijn.

De eerste reactie na een vernietigende en pijnlijke ervaring is dat je de wereld in zijn geheel haat, en terwijl je je wonden likt neem je jezelf voor dat er voor niemand ooit meer plaats is in je hart.

Maar deze drastische attitude bezorgt je op den duur, meer dan dat het genoegdoening geeft, een leeg gevoel en achterdocht ten opzichte van het leven. Het is echter zo dat je andere mensen nodig hebt, dat je hun liefde nodig hebt, hun eerlijkheid en vertrouwen en zal je vroeg of laat weer je hart moeten en kunnen openstellen.

Het zal niet makkelijk zijn en ook niet snel gaan, en daarom hebben we een paar adviezen op een rij gezet die van pas kunnen komen bij dit gevoelige proces.

Advertisement

1. Wees je ervan bewust dat mensen fouten maken

1. Wees je ervan bewust dat mensen fouten maken

We willen hiermee natuurlijk niet het gedrag van iedereen goedpraten, maar van anderen perfectie verwachten is nooit goed. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat mensen iemand pijn doen zonder dit door te hebben of dit pas te laat in de gaten heeft. Mensen zijn complexe dieren, gemaakt van herinneringen, gevoelens en impulsieve reacties. Het is daarnaast het vaakst zo dat een pijnlijke ervaring ons met veel wonden laat zitten, maar ook met nieuwe inzichten, waarvan het zonde is om dat zo maar weg te gooien. Je kan deze inzichten gebruiken om dezelfde fouten niet nog eens te maken in de toekomst en misschien ooit ook wel, om te kunnen vergeven.

Advertisement

2. Neem niet aan dat iedereen hetzelfde is.

2. Neem niet aan dat iedereen hetzelfde is.

pexels

Ook al ben je misschien net uit een relatie gekomen (of ook gewoon maar een vriendschap die over is) met iemand die jou kapotgemaakt heeft, moet je niet denken dat niet per se weer opnieuw gaat gebeuren. Niemand houdt op met kersen eten, puur omdat er een keer een beestje in zat. De wereld zit vol goede en respectvolle mensen, maar je afsluiten is zeker de beste manier om uit te sluiten dat je ze tegen zult komen.

3. Vergeef jezelf

3. Vergeef jezelf

pexels

Hoewel je maar tegen jezelf blijft zeggen dat jij het slachtoffer bent geweest in deze nare belevenis ben je waarschijnlijk in je hart ervan overtuigd dat je zelf iets fout hebt gedaan op een bepaalde manier. Misschien denk je dat je schuldig bent aan onoprecht zijn, kortzichtig bent geweest of dat je te weinig karakter hebt.
Wat je ook mag betreuren, verder kom je niet als je jezelf niet vergeeft. Ieder heeft zo z'n sterke en z'n zwakke kanten en moet ook jij jouw grenzen kennen en accepteren om te voorkomen dat je in de toekomst weer blootstaat aan dergelijke situaties.

4. Volg je instinct!

4. Volg je instinct!

pexels

De onderhuidse gevoelens die iemand bij je losmaakt die mogen nooit worden onderschat. Waar het in het begin van ons leven misschien niet goed is om hier teveel op te vertrouwen, worden deze gevoelens naarmate je meer ervaringen opdoet steeds meer betrouwbaarder. Als je je ook maar een beetje ongemakkelijk voelt bij iemands aanwezigheid, onderzoek dan verder, misschien is diegene je vertrouwen niet waard!

5. Leef niet in het verleden

5. Leef niet in het verleden

pexels

Voortdurend in de herinnering leven van je nare ervaringen is niet een manier om ze in de toekomst te voorkomen... het is alleen een manier om beroerd te leven! Als je verder wilt gaan en jezelf weer open wilt stellen dan moet je accepteren dat een ervaring uit het verleden hoort bij een bepaald moment en moet je die zien te kunnen parkeren in de categorie van de afgeronde ervaringen waar je niets aan kunt veranderen maar die je niet per se hoeft te herhalen.

Advertisement

Tot slot...

Tot slot...

pexels

Waarschijnlijk zijn deze 5 adviezen niet genoeg om over dit probleem heen te komen, maar het is wel een goed vertrekpunt. Vergeet niet dat vijandig zijn naar de wereld je geen winnaar maakt. Jouw wilskracht en je vermogen tot het geven van liefde en vertrouwen is een schitterend geschenk, laat dit niet overschaduwd worden door een nare gebeurtenis, hoe slopend deze ook is geweest. Geef mensen die jou positieve vibes geven de ruimte en dan ontdek je langzaam dat je kunt vergeten, kunt lachen... en opnieuw weer van iemand kunt houden.

Advertisement