10 gewoonten uit de oudheid die we nu absurd vinden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 gewoonten uit de oudheid die we nu…
10 beroepen in de wereld die je jouw eigen beroep weer doet waarderen Deze oude foto's laten het meest harde en echte aspect zien van de metro van New York in de jaren '70

10 gewoonten uit de oudheid die we nu absurd vinden

Door Janine
5.797
Advertisement

Als we nu naar het verleden kijken lachen we om de 'eigenaardigheden' die de voorbije tijden hebben gekenmerkt, maar we kunnen er zeker van zijn dat ons nageslacht in een min of meer nabije toekomst zal lachen om onze gewoonten die nu volkomen onschuldig en logisch lijken. Ieder tijdperk heeft zijn bijzonderheden en het is technologische vooruitgang, samen met veranderingen in de mode, die bepaalde gebruiken overbodig en bizar maken. In dit artikel hebben we 10 feiten uit de geschiedenis voor je verzameld die ons nu absurd lijken.

Vrouwen kleurden hun haar met zeer schadelijke producten

De manie van het verven van haar in een andere kleur dan de natuurlijke, wat voornamelijk vrouwen deden, heeft zeer oude wortels: in het verleden heeft het gebrek aan de juiste kennis over de chemie en de schadelijkheid van stoffen de gezondheid van degenen die hun haar probeerden te verven ernstig beschadigd.

Sinds de tijd van de oude romeinen en de oude grieken kon men kiezen tussen natuurlijke of agressievere producten: de eerste duurde niet lang en gaf slechts een lichte tint van de kleur, de tweede was effectiever maar was tegelijkertijd veel gevaarlijker. De meest gebruikte kleuren waren zwart, vaak gebruikt om de tekenen van leeftijd te verdoezelen, blond en rood.

Recenter, in 1700, dompelden vrouwen hun haar in een bijtende substantie, en maakten het glad om een gouden kleur te krijgen.

Wie aan chronische hoofdpijn leed werd onderworpen aan trepanatie van de schedel

In de oudheid werd de geneeskunde vaak verward met magie en in veel gevallen ook met populaire overtuigingen. Men geloofde bijvoorbeeld dat veel aandoeningen, zoals misselijkheid, hoofdpijn en hallucinaties werden veroorzaakt door de duivel die bezit had genomen van het lichaam van de patient. De 'artsen' boorden dus, om de boze geest te verdrijven, een gat in het hoofd van de ongelukkigen.

Aan het einde van de Middeleeuwen werden deze praktijken gelukkig niet meer uitgevoerd.

Advertisement

Vaders mochten hun dochters doden als ze op verraad werden betrapt

foto: Wikimedia

In veel landen wordt verraad niet langer als misdrijf gekwalificeerd, tenzij illegale handelingen, maar in vele andere landen is het wel zo gebleven en de geboden straffen zijn niet heel anders dan die van het Oude Rome.

In dit tijdperk had de vader een sterke controle over het lot van zijn dochters: geen enkele vrouw mocht relaties hebben vóór het huwelijk en haar man werd alleen door haar vader uitgekozen.

Bovendien was de vader gemachtigd om een mogelijke minnaar van zijn dochter te vermoorden en in sommige gevallen zelfs de dochter zelf te doden.

Zwangerschap

Men kan zich de onzekerheid van seksuele relaties in vroegere tijdperken voorstellen, maar zelfs in het oude Egypte waren er methoden om de zwangerschap van een vrouw te verifiëren, zelfs als deze niet helemaal betrouwbaar was.

Artsen, die vaak het midden hielden tussen priesters en tovenaars, raadden vrouwen aan die wilden weten of ze zwanger waren, over een tarwezaadje te urineren: als na een paar dagen het zaadje ontkiemd was, dan was er een grote kans dat de vrouw zwanger was. Een andere methode die veel gebruikt werd was die van het teentje knoflook: de vrouwen staken een teentje knoflook in hun vagina en de arts onthulde de mogelijke zwangerschap afhankelijk van of de adem van de vrouw naar knoflook rook of niet.

Openbare toiletten

Sinds de oudheid was het in steden mogelijk om naar een openbaar toilet te gaan, maar zoals wij ze nu kennen hebben ze niets van doen met die van tijden geleden. In het Oude Rome bijvoorbeeld, waren de toiletten echt openbaar, dat wil zeggen dat elk toilet zich in een gemeenschappelijke ruimte bevond zonder muren of een ander hulpmiddel om de privacy van gebruikers te garanderen.

De wc was bovendien niets anders dan een lange houten, geperforeerde tafel, waaronder een constante stroom water liep die alle soorten uitwerpselen meenam.

Privacy was een ontbrekend concept in veel omgevingen van het Romeinse leven, dus we moeten ons niet verbazen over een dergelijk gebruik!

Eigenaren van katten scheerden de wenkbrauwen af bij hun dood

Het is bekend dat katten in het oude Egypte dieren waren die aanzien hadden, aanbeden en zelfs vergoddelijkt werden (Bastet was een oude Egyptische godheid met het lichaam van een vrouw en het hoofd van een kat).

Na de dood van een kat eerden de eigenaars hem door de wenkbrauwen af te scheren en een lange tijd van rouw af te kondigen die begon met de mummificatie van het dier en de bijzetting in het familiegraf.

In het oude Rome konden vaders winst maken met de verkoop van hun kinderen, maar dat konden zij slechts 3 keer doen

In het oude Rome was de macht van een vader zodanig dat hij, zolang hij leefde, zelfs de kans kreeg om zijn kinderen als slaven te verkopen, om winst te maken: in de praktijk werden de jongeren aan de koper gegeven die hen, wanneer hij ze niet langer nodig had, teruggaf aan hun vader.

Deze praktijk werd niet slecht door de samenleving gezien, maar een ouder werd wel verkeerd beoordeeld als hij zijn kinderen meer dan drie keer verkocht.

Ter gelegenheid van een begrafenis werden vrouwen ingehuurd die de taak hadden om te huilen om de ceremonie plechtig te maken.

In het oude Rome werd de begrafenis gevierd met een lange optocht langs de straten van de stad: men begreep het belang van de overledene door deelname aan het ritueel. Normaal gesproken positioneerden de vrouwen zich op de laatste plaatsen in de processie en lieten zich gaan in hartverscheurend huilen dat gepaard ging met zelfdestructieve gebaren.

Vaak huurden de familieleden van de overledene vreemden in om bij de begrafenis te huilen, om bij de menigte indruk te maken en de autoriteit van de overledene zelf te overdrijven.

Na verloop van tijd werd deze gewoonte verbannen en werd de voorkeur gegeven aan een stillere ceremonie.

Dierlijke mest werd beschouwd als een krachtig product van schoonheid en genezing

Toen men nog niets wist over chemie, en de mogelijkheden die de kennis van het onderwerp biedt, deed men een beroep op wat de natuur aanbood, vooral de vegetatie en dieren: beide werden vaak gebruikt als medicinale en schoonheidsremedies.

In het oude Griekenland geloofde men bijvoorbeeld dat krokodiluitwerpselen anticonceptiemiddelen waren, en daarom werden de geslachtsdelen vervuild met deze substantie. In het Oude Egypte daarentegen werd de mest van sommige dieren toegepast om de genezing van wonden te versnellen. In de Schotse folktraditie waren schapenuitwerpselen een remedie tegen de pokken, terwijl die van varkens de kracht hadden om bloedneuzen te stoppen.

Uiteraard moet je dit niet thuis uitproberen!

Vrouwen implanteerden natuurlijke of glazen rubberen ballen om de borsten te vergroten

Al snel hadden vrouwen de behoefte om hun borsten te vergroten, in het geval Moeder Natuur niet aan ze had gedacht.

Crèmes, zalven en oliën werden op de huid gesmeerd om een maat groter te krijgen, maar de eerste borstvergrotingsoperatie werd uitgevoerd door Dr. Vincent Czerny, in 1895. De arts zag zich gedwongen om de borst van één van zijn patiënten te reconstrueren na de verwijdering van een tumor: voor de eerste keer testte hij protheses uit in ivoor, glas en rubber.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt