Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones op alle lagere en middelbare scholen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones…
De ongewone fratsen van 10 van de grootste denkers uit de geschiedenis 7 kleine psychologische trucjes die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven

Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones op alle lagere en middelbare scholen

Door Janine
2.067
Advertisement

Het gebruik van smartphones lijkt onderhand onmisbaar, vooral onder de jongeren. De Franse Minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, is tegen deze tendens, die met de verkiezingsbelofte van President Macron heeft besloten dat het gebruik van mobiele telefoons op lagere en middelbare scholen in Frankrijk niet langer is toegestaan, het besluit beschouwend als een "noodzakelijke voorzorgsmaatregel op het gebied van de volksgezondheid".

foto: Pixabay.com

Minister Blanquer bepaalde dat studenten onder de 15 jaar vanaf september 2018 hun smartphone niet meer op school mogen gebruiken, ook niet tijdens de pauzes. Mobiele telefoons kunnen worden opgeborgen in speciale kluisjes, zodat ze buiten het bereik van de jongeren zijn, maar tegelijkertijd toegankelijk in geval van nood.

Deze bepaling werd op een zeer contrasterende manier ontvangen door leraren en ouders. Philippe Vincent, aan het hoofd van de schoolleidersvakbond, bekritiseerde het besluit van de minister, onder andere vanwege de overdreven uitgaven voor de installatie van kluisjes op scholen. Docenten zijn verdeeld: sommigen zijn het eens met het verbod op het gebruik van smartphones op school, omdat het een manier kan zijn om de schoolprestaties van leerlingen te verbeteren, het fenomeen van cyberpesten in de teugels te kunnen houden en afleiding tijdens lessen te vermijden; anderen maken zich zorgen over de problemen die kunnen ontstaan zoals continue controle op studenten of eventuele doorzoekingen in het geval van vermeende verborgen mobiele telefoons. Ook de ouders zijn verdeeld.

Advertisement

De vraag is dus: hoe positief kan zo'n voorziening zijn? Bij een publicatie van de London School of Economics in 2015, hebben scholen die het gebruik van smartphones hebben verboden voor hun studenten een verbetering van 6,4% van hun prestaties geregistreerd. Het besluit van de minister lijkt daarom op zijn minst gesteund te worden door de statistieken en zou goede resultaten kunnen opleveren en enkele belangrijke aspecten van het dagelijks leven van de school kunnen verbeteren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt