Daarom zijn schoolbussen geel met zwarte strepen op de zijkanten: het is een keuze die van ver komt

Janine image
door Janine

01 Mei 2024

Diverse schoolbussen met de kenmerkende gele en zwarte zijstrepen
Advertisement

We zien ze vaak in Amerikaanse tv-series en films, maar sinds enige tijd hebben schoolbussen ook buiten de Verenigde Staten dezelfde kleur. Hun gele kleur is onmiskenbaar, zozeer zelfs dat het een tint is geworden die exclusief aan deze vervoermiddelen is gewijd. Maar waarom zijn schoolbussen geel? En wat is de functie van de zwarte strepen op de zijkanten? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Waarom zijn schoolbussen geel?

Pexels

In het dagelijks leven hebben we de neiging om bepaalde elementen als vanzelfsprekend te beschouwen die ons simpelweg niet genoeg interesseren om er wat onderzoek naar te doen. Toch heeft elk detail van onze samenleving een geschiedenis en een reden die ervoor heeft gezorgd dat onze samenleving is geworden zoals ze nu is. Hetzelfde kan gezegd worden over de gele kleur van schoolbussen, dat verre van slechts een detail is, maar de redenen achter een ogenschijnlijk eenvoudige beslissing vertelt.

Als je je afvraagt ​​waarom schoolbussen geel zijn, betekent dit dat je je afvraagt ​​hoe de gele kleur in het dagelijks leven wordt gebruikt. De kleur is gemakkelijk te onderscheiden, zelfs bij ongunstige weersomstandigheden en slechte verlichting. Geel is perfect voor het markeren van een voertuig dat kinderen vervoert. Tegelijkertijd herinnert het aan de kleur die bij verkeerslichten uitnodigt tot voorzichtigheid en aandacht: die uitnodiging wordt uitgebreid als we een schoolbus op straat zien.

Advertisement

De geschiedenis van de gele schoolbus

Pexels

In feite is de gele kleur van schoolbussen niet zomaar een kleur: het is een specifieke kleur die de naam "schoolbusgeel" heeft gekregen. De gele schoolbus werd speciaal in de Verenigde Staten gemaakt door Frank Cyr, een professor aan de Columbia University, en werd in 1939 gebruikt na een conferentie over de veiligheid van schoolvervoer.

Transportfunctionarissen uit 48 Amerikaanse staten en busfabrikanten waren uitgenodigd voor de conferentie, om veiligere en modernere voertuigen te creëren. In het bijzijn van de experts wekte het voorstel van Frank Cyr aanvankelijk enige twijfel op, maar het werd uiteindelijk aanvaard.  De op de conferentie aanwezige optometristen zelf waardeerden de keuze enorm en tegen het einde van de jaren ’30 werden de schoolbussen geel. Een innovatie die in de decennia daarna de wereld zou veroveren.

Waarom hebben schoolbussen zwarte strepen aan de zijkanten?

Pexels

Naast geel wordt de veiligheid van een schoolbus ook aan andere hulpmiddelen toevertrouwd. Hiervan zijn vooral de zwarte strepen aan de zijkanten interessant: ook deze zijn karakteristiek, misschien meer in de Verenigde Staten dan in Europa, maar weinigen kennen hun functie. Kortom: waarom hebben schoolbussen zwarte strepen aan de zijkanten?

Deze vraag wordt beantwoord door ClawBoss, een schoolbuschauffeur en youtuber die het op zijn kanaal vaak over deze vervoermiddelen heeft, met bijzonderheden en speciale aspecten van zijn werk. In het bijzonder zouden de zwarte strepen op de zijkant van de bussen niet alleen details van design zijn, maar ook een essentiële functie hebben voor de veiligheid van kinderen. Ten eerste zijn de zwarte strepen in werkelijkheid kleine “rails” die de zijkant van een schoolbus verstevigen en sterker maken.

Kortom, zowel de gele als de zwarte strepen spelen een fundamentele rol in de veiligheid van een schoolbus. We kunnen niet nalaten op te merken hoe beide, van puur functionele elementen, al snel designelementen werden. Als vandaag de dag het imago van een schoolbus internationaal is geworden, dan hangt dat ook van hen af.

Advertisement