6 alarmsignalen die je krijgt van je lever wanneer het er niet goed mee gaat - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
6 alarmsignalen die je krijgt van je…
9 nuttige adviezen van een personal trainer die het lukte 70 kilo kwijt te raken Deze man maakte een foto van elke 'Superleuke autorit' met zijn vrouw

6 alarmsignalen die je krijgt van je lever wanneer het er niet goed mee gaat

4.568
Advertisement

We weten allemaal waar we longen voor hebben, een hart, nieren maar wie van jullie weet waarvoor de lever is? Ondanks dat het 't grootste orgaan is in het menselijke lichaam, zijn de functies ervan vaak niet helemaal duidelijk en worden ze meer dan regelmatig onderschat. De voornaamste functie is het afbreken van schadelijke stoffen die door het lichaam worden aangemaakt of er terechtkomen, maar naast 'slopen' heeft de lever ook de functie van 'bouwen' of beter gezegd stoffen aanmaken die fundamenteel zijn voor cellen om te kunnen overleven. Wanneer we niet goed omgaan met ons lichaam dan is de lever een van de eerste organen die daar onder te lijden krijgt. Hier volgen een aantal signalen die de lever stuurt wanneer het dringend hulp nodig heeft.

1. Pijn in de rechterzij

foto: pixabay.com

De lever bevindt zich onder het middenrif maar het volste gedeelte loopt uit naar de rechterzij. Als je pijn voelt in dit gedeelte dan kan dat komen door je lever. Doorgaans gaat het om een voortdurende pijn, maar soms kan het ook steken. Als de lever niet goed werkt dan wordt deze groter; hierdoor ontstaat de pijn.

Breng je huisarts op de hoogte van deze klacht want de lever haalt giftige stoffen uit het lichaam en zet voeding die je hebt binnengekregen om in stoffen die van nut zijn voor het lichaam. Als de lever slecht werkt kan dit ernstigere problemen veroorzaken.

2. Dikke benen

Wanneer de lever het moeilijk heeft dan kom je veel essentiële stoffen te kort die normaal gezien door een gezonde lever worden aangemaakt. Een van deze stoffen is albumine, een door de lever geproduceerd eiwit dat bloed dikker maakt. Wanneer de hoeveelheid hiervan miniem is dan is het bloed erg dun en wil het waterachtige onderdeel in het bloed nog wel eens in huidwefsel terechtkomen. Dit maakt dat benen en enkels dikker worden, vaak behoorlijk.

Als je geen last hebt van opgezwollen benen aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts mocht je voelen dat je zonder duidelijke reden opgezwollen benen krijgt.

Advertisement

3. Geelzucht

Wanneer ogen en huid geel worden dan betekent dit dat iemand geelzucht heeft. Dit is niet een ziekte op zich, maar een symptoom van een ernstig of minder ernstig wanfunctioneren. De gelige kleur in de huid en de ogen komt door een ophoping van bilirubine in het bloed, een stof die tegelijkertijd wordt aangemaakt wanneer oude rode bloedlichaampjes worden afgebroken door de lever. 

4. Onverklaarbare gewichtstoename

Wanneer er kilo's bij komen zonder duidelijke reden dan kan een slecht werkende lever een van de vele oorzaken zijn.

Wanneer schadelijke en gitige stoffen niet kunnen worden verwerkt door de lever dan kom je op onverklaarbare wijze aan: als je je eetpatroon niet hebt aangepast en je het niet kunt verklaren, geef dit dan door aan je huisarts.

5. Allergieën

Als de lever niet werkt zoals het zou moeten dan hopen er zich in het bloed een verscheidenheid aan stoffen op die niet worden opgenomen door het orgaan. In deze situatie van 'overstroming' slaat het immuunsysteem op tilt merkt het enkele stoffen als gevaarlijk aan die dat eigenlijk niet zijn. Er komen dus antilichamen en histamine vrij die allergische reacties van verschillende aard veroorzaken, vaak in de vorm van jeukende huiduitslag.

Advertisement

6. Chronische vermoeidheid

De lever zorgt samen met andere organen voor de aanmaak van energie voor het hele lichaam. Dit orgaan zet met name het glucose in voedingstoffen om in glycogeen, de 'reservebrandstof' van het lichaam. Wanneer de lever ziek is dan is de aanmaak van reserve-energie minder en is er een gevoel van aanhoudende (mentale) vermoeidheid merkbaar.

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt