10 bijzondere beroepen die echt bestonden, ook al herinnert niemand zich dat nog - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 bijzondere beroepen die echt bestonden,…
5 mysteries met betrekking tot enkele beroemde schilderijen van Leonardo da Vinci 27 effectieve schuilplaatsen waar je waarschijnlijk nooit aan hebt gedacht

10 bijzondere beroepen die echt bestonden, ook al herinnert niemand zich dat nog

Door Janine
4.263
Advertisement

In de loop van de geschiedenis is het vaak gebeurd dat hele beroepensectoren achterhaald en vervangen of vergeten zijn. Sommigen van deze zijn het slachtoffer geworden van een verandering van smaak van de samenleving. anderen zijn in plaats daarvan vervangen door technologisch meer geavanceerde en snellere versies. Ze maken echter allemaal deel uit van een historisch erfgoed dat aan honderden mensen werk heeft gegeven, en die we met deze korte selectie willen herinneren.

1. Rangschikker van kegels

Voordat het bowlingspel automatische mechanismen gebruikte, was het noodzakelijk dat iemand fysiek de ballen verzamelde die door de spelers werden gegooid en de kegels opnieuw rangschikte voor de volgende lancering. Het was een onderbetaalde en uitputtende baan, meestal toevertrouwd aan tieners.

2. Bloedzuigerzoeker

Aangezien bloedzuigers op grote schaal in de geneeskunde worden gebruikt, was het noodzakelijk ze te verzamelen. Dat deden gewoonlijk vrouwen: ze gingen blootsvoets de moerassen in en wachtten tot de dieren aanvielen. Onnodig te zeggen dat infecties aan de orde van de dag waren.

Advertisement

3. De clown van de begrafenis

Ook al wordt de clown geassocieerd met plezier (behalve bij groteske en horrorfilms), is zijn oorsprong heel anders. Al in het Oude Rome bestonden er grafclowns: dat was een gemaskerd persoon die betaald werd om de familieleden van de overledene tijdens de begrafenis te vermaken.

4. Menselijke radar

Voor de jaren '40, toen de meest geavanceerde lokalisatie-apparaten het licht zagen, was het aan mannen om de nadering van vijanden tijdens de oorlog te detecteren. Dat gebeurde via gigantische oren waardoor mensen het geluid van vliegtuigen of tanks konden horen.

5. Zondebok

Als een opvoeder merkte dat hij te maken had met een ongehoorzame jonge prins, kon hij hem niet rechtstreeks straffen vanwege een kwestie van respect. Zodoende was het gebruikelijk om de prins op te laten groeien met een zondebok: een vriend van dezelfde leeftijd werd geslagen in plaats van de prins, in de hoop dat dit hem ervan zou weerhouden ongehoorzaam te zijn.

6. Menselijke cumputer

Voor de 17e eeuw, waarin de eerste rekenmachines hun voorzichtige intrede deden, werden alle sommen door mensen van vlees en bloed gedaan. Het was een precies en vermoeiend werk.

7. Toilet assistent

Ooit was het naar het toilet gaan geen eenvoudige en comfortabele bedoening, voornamelijk omdat de kleding vaak ongemakkelijk was en de toiletten niet functioneel waren. Vandaar dat koning Hendrik VIII zich liet helpen door assistenten: jonge hovelingen die hem gedurende het hele proces hielpen, hem wassen en aankleden nadat hij de functies had uitgevoerd.

8. De linotypisten

Voordat de afdruk geautomatiseerd werd, was er een figuur die de teksten invoegde en de inkt op het papier afdrukte met een bijna uitsluitend handmatig proces. Dit werk zou verdwijnen met de komst van de fotocompositie.

9. Opvanger van urine

Ook dit werk dateert uit het Oude Rome: omdat urine werd gebruikt om kleding te wassen, was het nodig dat iemand grote hoeveelheden van openbare urinoirs verzamelde.

10. Oksel onthaarder

In het Oude Rome bestond er in de betere kringen geen bad zonder een sessie van ontharing van de oksels. Deze activiteit werd uitgevoerd door gespecialiseerde mensen, die een verwarmd pincet gebruikten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt