13 idiote verboden die gelden op enkele scholen in Engeland en Amerika

door Skip

21 Februari 2018

13 idiote verboden die gelden op enkele scholen in Engeland en Amerika
Advertisement

Het leven op school kan lang niet zo makkelijk zijn zoals we gewend zijn te denken (of zo te herinneren), zeker wanneer er verboden zijn gaan gelden die nogal vreemd en streng zijn wat betreft kledingvoorschriften, gewoontes of voorwerpen - die soms het niet eens waard zouden mogen zijn verboden te worden. In het Verenigd Koninkrijk en de V.S. zijn er talloze scholen waar zulke gekke verbodsregels gelden dat ze gewoon tegen het belachelijke aanzitten: in dit artikel zullen we een aantal van deze verboden onder de loep nemen en denken we even na erover of ze wel gegrond zijn of niet.

Advertisement

1. Verbod op het gebruik van Facebook

1. Verbod op het gebruik van Facebook

downloadsource.fr/ Flickr

Een Joodse school voor meisjes in New York heeft het gebruik van sociale media ten strengste verboden, zowel op school als thuis, omdat de meisjes volgens de school er minder bescheiden door worden dan dat ze zouden moeten zijn. De kritiek op de negatieve gevolgen die Facebook kan hebben op nieuwe generaties is zeker niets nieuws, en zou het goed zijn als er iets wordt gedaan om hen te beperken, maar zo'n streng verbod zou ook weer voor antisociale reacties of onderdrukte gevoelens bij leerlingen kunnen veroorzaken.

Advertisement

2. Verbod op omhelzen

2. Verbod op omhelzen

pamula 133/ Pixabay

Een basischool in Northampton, Engeland heeft bepaald dat leerlingen daar elkaar niet meer mogen omhelzen omdat ze moeten leren de persoonlijke ruimte van een ander te respecteren. Ouders van leerlingen zijn natuurlijk gaan protesteren tegen deze beslissing en wierpen tegen dat een dergelijke regel een hele negatieve invloed zou hebben op de sociale ontwikkeling van kinderen. In wezen zou dit verbod een verbod kunnen zijn op de natuurlijke manier van leerlingen om hun emoties te uiten.

3. Verbod op het vieren van Halloween en Kerst

3. Verbod op het vieren van Halloween en Kerst

Crissa/ Pixabay

De schoolraad in de staat Oregon in de V.S. heeft bepaald dat er op plaatselijke scholen geen Halloween en ook geen kerst mag worden gevierd, allemaal om de interculturaliteit en het respect te garanderen voor de verschillende geloofsovertuigingen. Deze beslissing zou echter meer een obstakel kunnen vormen voor deze beleving van verschillende culturen dan dat de beslissing inderdaad zo helpt als in de eerste instantie gedacht.

Afbeelding: Karen Arnold

4. Verbod op het gebruik van rugzakken (V.S.)

4. Verbod op het gebruik van rugzakken (V.S.)

MaxPixel

Verschillende Amerikaanse scholen hebben leerlingen verboden rugzakken te gebruiken om schoolspullen in mee te nemen omdat daar net zo goed wapens of ander potentieel gevaarlijke voorwerpen in kunnen zitten. Leerlingen moeten dus, boeken en de rest van de spullen onder de arm meenemen. En dan is er niet eens stilgestaan bij het feit dat het merendeel van deze potentieel gevaarlijke voorwerpen evengoed nog stiekem in de klas kunnen worden meegenomen...

5. Verbod op het hebben van beste vrienden

5. Verbod op het hebben van beste vrienden

Pexels

Een van de meest gekke verbodsregels die zijn ingesteld door scholen is dat je geen beste vrienden mag hebben. Een school in het zuidoostelijke district van Londen heeft dit verbod ingevoerd in de hoop dat, door een dergelijk verbod, leerlingen niet lijden wanneer zulke relaties eindigen. Misschien zou er meer de aandacht moeten uitgaan naar het belang van dit soort vriendschappen in een periode van iemands groei en het vormend potentieel, dan je te richten op wat er kan gebeuren als zo'n intense vriendschap eindigt.

Advertisement

6. Verbod op het dragen van truien met capuchon

6. Verbod op het dragen van truien met capuchon

Mike Licht/ Flickr

Een school in Connecticut (V.S.) heeft leerlingen verboden truien te dragen met capuchon in de klas omdat deze mogelijk gebruikt zouden kunnen worden als verstopplek voor smartphones. Veel leerlingen stoppen dan ook hun mobiel in de capuchon om te praten tijdens de les, of in de zakken van de trui om spelletjes te kunnen spelen.

7. Verbod op het gebruik van toiletpapier

7. Verbod op het gebruik van toiletpapier

JJuni/ Pixabay

Diverse Engelse scholen hebben het gebruik van toiletpapier op school verboden om het verspreiden van bacteriën tegen te gaan (zoals tijdens enkele lessen handenarbeid) en ook om vervelende grappen als de toiletrolmummie of WC-rollen gooien te voorkomen.

Advertisement

8. Verbod op het dragen van laarzen.

8. Verbod op het dragen van laarzen.

TexasDex/ Wikimedia

Een Amerikaanse school heeft het leerlingen verboden om laarzen te dragen zodat hen wordt belet dat ze er hun eigen smartphone in kunnen verstoppen. Leerlingen moeten laarzen uitdoen en normale schoenen aantrekken voordat ze hun klassen ingaan. 

9. Verbod op het gebruik van fidgetspinners

9. Verbod op het gebruik van fidgetspinners

JoanDragonfly/ Flickr

Fidgetspinners lijken op tollen waarmee stress kan worden verminderd en concentratie kan worden bevorderd. Toen duidelijk werd dat de nieuwe generaties deze dingen zijn gaan gebruiken op een andere manier dan de bedoeling is, werd op talloze Engelse en Amerikaanse scholen - om het veelvuldig afgeleid zijn van leerlingen te voorkomen - een verbod ingesteld.

Advertisement

10. Verbod op het dragen van haarbanden.

10. Verbod op het dragen van haarbanden.

talibabdlulla/ Pixabay

Engelse scholen hebben hun meisjesleerlingen verboden haarbanden te dragen omdat deze een bron zijn van afleiding en niet stroken met schooluniformen. Een regel die veel mensen misschien overdreven, dan wel ronduit belachelijk vinden.

11. Verbod op het gebruik van rode pennen

11. Verbod op het gebruik van rode pennen

The Tango Desktop Project - 朝彦 (Asahiko)/ Wikimedia

Dit verbod gaat leraren aan: een school in Engeland heeft bepaald dat docenten geen rode pennen meer mogen gebruiken bij het nakijken van toetsen, omdat deze kleur van negatieve invloed zou kunnen zijn op de psyche van de leerlingen die de gecorrigeerde opdracht terugkrijgen. De psychologie die ten grondslag ligt achter een dergelijke beslissing lijkt niet helemaal helder en gegrond, zo kan een andere kleur namelijk evengoed een leerling beïnvloeden, daar hoe zwaar een fout wordt beoordeeld veel meer telt dan de manier waarop deze fout wordt onderstreept.

Advertisement

12. Verbod op het dragen van leggings

12. Verbod op het dragen van leggings

1114467/ Pixabay

Een middelbare school in Massachussetts (V.S.) heeft zijn vrouwelijke leerlingen verboden om leggings te dragen en bestempelt deze als weinig gepast voor mensen die volwassen aan het worden zijn en als een zinloze afleiding tijdens schooluren voor mensen van het tegenovergestelde geslacht.

13. Verbod op het gebruik van LOL en andere afkortingen

13. Verbod op het gebruik van LOL en andere afkortingen

Wikimedia

In school in South Yorkshire (het VK) heeft studenten verboden om afkortingen en geheimtaalafkortingen te gebruiken. Met deze beslissing zou op een breder en correcter gebruik van Standaard-Engels worden gericht om zo de versimpelingstendens van de taal onder nieuwe generaties tegen te gaan, die vaak wordt versterkt door gebruik van sociale media en berichtendiensten.

Advertisement