14 producten die een boost zijn voor de fitheid van je hart

door Skip

20 Februari 2018

14 producten die een boost zijn voor de fitheid van je hart
Advertisement

Vaak zien we al het negatieve dat er in ons lichaam gebeurt als iets dat komt door ongeluk, of in ieder geval een of andere externe factor. Zelden beseffen we dat het dan meestal komt door hoe we met ons lichaam omspringen of aan welke ritmes we het dan onderwerpen, hoeveel we er voor zorgen en vooral ook wat we eten. Een aantal dingen die we eten zijn zeer schadelijk voor het lichaam en kunnen ze het begin in de hand werken van aandoeningen en zijn er tegelijkertijd producten die dit kunnen voorkomen.

Zometeen komen alle voedingsmiddelen aan bod die goed zijn voor het hart en op den duur het risico op het krijgen van hartproblemen verlagen. Zorg ervoor dat deze altijd zijn inbegrepen in je dieet en dat je ze in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt!

via health.com

Advertisement
14 producten die een boost zijn voor de fitheid van je hart - 1
 • Vette vis: is rijk aan omega3-vetten, die volgens enkele studies hartritmestoornissen verminderen, de kans op aderverkalking verkleinen en triglyceriden verlagen. Het wordt aanbevolen om drie keer per week vis te eten die rijk is aan vetten (zalm, sardines en makreel).

 • Haver: hierin zitten veel oplosbare vezels die het cholesterol verlagen. Simpele haver wordt aanbevolen, zonder dat het verrijkt is met suikers. Het ideale is om dit eten bij het ontbijt!
 • Blauwe bessen en aardbeien: zijn uitstekende zorgdragers voor het hart, want er zitten athocyanen en flavonoïden in die de verwijding van de bloedvaten bevordert en de bloeddruk verlaagt. Het is beter om ze vers te eten zonder suiker erbij!
 • Kookchocolade: een onderzoek heeft aangetoond hoe het dagelijks eten van kookchocolade (met een minimum van 60% cacao) de kans op problemen aan het hart verlaagt bij mensen die grote kanshebbers zijn voor dit soort omstandigheden. De polyfenolen die erin zitten hebben een positieve uitwerking op de bloeddruk en op de stolling van het bloed. Wanneer het echter wordt gecombineerd met melk en suikers, verliest het vrijwel totaal zijn nut.
 • Noten: bevatten omega3-vetten (vooral walnoten) en vitamine E, dat helpt om het cholesterolpeil te verlagen. Het is verstandig om de hoeveelheid noten per dag (walnoten, pinda's, amandelen en macadamianoten) te beperken tot 30 gram per dag, aangezien calorierijke producten zijn.
Advertisement
14 producten die een boost zijn voor de fitheid van je hart - 2
 • Rode wijn: onderzoeken tonen aan dat rode wijn, net als ieder andere drank waar niet teveel alcohol in zit het lichaam alleen goed kan doen als het echt met mate wordt gedronken. De aanbevolen hoeveelheid verschilt van mens tot mens (afhankelijk van hoe goed je alcohol kunt verdragen), maar gaat nooit boven de twee glazen per dag. In wijn zitten er flavonoïden, met name resveratrol dat zeer goed is voor het hart. Dit stofje kan je echter ook binnenkrijgen door druiven en biologische pindakaas te eten.

 • Extravergine olijfolie: een onderzoek heeft aangetoond hoe extravergine olijfolie, in een Mediterraans dieet de kans op het krijgen van hartproblemen kan verlagen met 30%. Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten die het cholesterol verlagen en helpen bij het beheersen van het glucosepeil in het bloed.

 • Groene thee: het zijn waarschijnlijk de antioxidanten die een welzijnsbevorderende rol spelen voor het hart: een kop groene thee per dag wordt aanbevolen.
 • Broccoli, spinazie en kool: gaat het om het hart, dan kunnen groenten niet ontbreken. Er zitten antioxidanten in, vezels, vitaminen en mineralen. Echt een gezond bommetje dat je je lichaam niet mag onthouden!
 • Soja: producten op basis van soja zijn een uitstekende manier om eiwitten binnen te krijgen zonder dat er schadelijke vetten bijzitten. Er zitten vezels in, vitamines en mineralen.
Rob T Firefly/Wikimedia

Rob T Firefly/Wikimedia

 • Avocado: ook deze vrucht zit vol met vetten die goed zijn voor het hart. Tegelijkertijd zitten ze vol met antioxidanten en kalium.

 • Granaatappel: dit is echt een wondermiddel. Het zit vol met antioxidanten, waaronder polyfenolen en anthocyanen die een positieve invloed hebben op het hart en deze gezond houden.
 • Tomaten: zitten vol lycopeen, een carotenoïde die je helpt om van slecht cholesterol af te komen. Er zitten weinig suikers en calorieën in en kunnen dus in ruime mate worden gegeten.

 • Knoflook: verlaagt de bloeddruk, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de kans op aderverkalking.

Bron: mayoclinic.orghealth.com 

Advertisement