Deze flessenpost gevonden in Australië lag 132 jaar in zee en is het oudste in de geschiedenis

door Skip

25 Maart 2018

Deze flessenpost gevonden in Australië lag 132 jaar in zee en is het oudste in de geschiedenis
Advertisement

De inhoud van het bericht dat werd gevonden op een strand in Australië zal niet zo romantisch zijn geweest als in de film Message in a Bottle, maar de vondst heeft sowieso iets sensationeels: de fles waar het in zat is heel lang geleden, in 1886 in zee gegooid. Dat maakt dat dit de oudste flessenpost is die ooit is gevonden.
Maar er is nog een ander bijzonder aspect. Na enkele onderzoeken werd het mogelijk om exact te kunnen bepalen wanneer de fles aan zee is toevertrouwd en door wie! Lees hier waar de toevallige vondst door een gezin uit Perth toe geleid heeft.

via museum.wa.gov.au

Advertisement

132 jaar lang in zee...

132 jaar lang in zee...

Kym Illman - Western Australia Museum/Ross Anderson

Tonya en Kym Illman waren aan het wandelen op een strand in Perth toen ze in het zand een oude fles gin zagen steken; ze pakten hem op met de gedachte dat 'ie mooi zou staan op de boekenkast, maar al heel snel zagen ze dat er een briefje in zat waar nog enkele woorden op te lezen vielen, inclusief een datum: 12 juni 1886.

Toen deze fles in de kundige handen kwam van de maritiem archeoloog Ross Anderson van het Western Australia Museum, kon er worden nagegaan dat het ging om een van de vele flessen die in zee waren gegooid van het Duitse schip Paula, dat strandde in Cardiff en op weg was naar Indonesië met als doel een experiment te doen met stromingen en oceaanroutes. De vondst die het oude record 'van ouderdom' breekt dat "in handen was" van een fles die na 109 jaar werd gevonden, zal het nu worden bewaard door het museum voor een periode van twee jaar, waar het kan worden bewonderd door bezoekers.

Advertisement