5 situaties waarin het drinken van water wordt afgeraden

door Skip

20 Maart 2018

5 situaties waarin het drinken van water wordt afgeraden
Advertisement

We weten allemaal dat de hele dag door voldoende water drinken van vitaal belang is, gezien het menselijk lichaam vooral uit water bestaat. Drinken draagt bij aan het hydrateren van de organen, aan het verwijderen van gifstoffen, aan het regelen van de lichaamstemperatuur, dat mineralen worden vervoerd en aan een correct verloop van de stofwisselingsprocessen in het algemeen.
Ondanks dit alles zijn er specifieke situaties waarin het beter zou zijn om liever geen water te drinken, of tenminste even daarmee te wachten. 

Advertisement

1. Geen water drinken wanneer je kort daarvoor al meer dan genoeg hebt gedronken

1. Geen water drinken wanneer je kort daarvoor al meer dan genoeg hebt gedronken

Storyblocks

Ter herinnering moet er worden gemeld dat je water niet alleen binnenkrijgt via de glazen die je volschenkt, maar ook via het eten wat je in een dag binnenkrijgt. Daarnaast is het ook goed om te verduidelijken dat de juiste hoeveelheid water die mensen zouden moeten drinken, voor iedereen anders is, omdat deze hoeveelheid van veel factoren afhankelijk is, zoals het type dieet, de mate waarin er wordt bewogen of gesport en eventuele bijzondere medische omstandigheden.

Doorgaans wordt er twee liter aangegeven als de aanbevolen hoeveelheid, maar zijn er mensen die veel meer drinken, en denken dat ze goed bezig zijn. De gevolgen van een gewoonte zoals deze zijn in wezen heel gevaarlijk. Wat je riskeert is namelijk watervergiftiging, wat op zijn beurt hartfalen veroorzaakt, problemen met de lever en nieren, het syndroom van onvoldoende afscheiding van antidiuretisch hormoon (SIADH) en hyponatriëmie (een te lage concentratie natrium in het bloedplasma).

Advertisement

2. Moet je drinken onder het sporten?

2. Moet je drinken onder het sporten?

Storyblocks

Het antwoord is ja, maar de adviezen over hydratatie tijdens sporten lopen zeer uiteen. Eerst moet er vooral een inschatting worden gemaakt van de intensiteit van de activiteit die je gaat ondernemen. Een uur spinning kan absoluut niet worden vergeleken met een uurtje houdinggymnastiek als je kijkt naar hoeveel er gezweet wordt! Een advies om uitdroging te voorkomen, is om te drinken voordat je begint met sporten (300-400ml water); wanneer je al bezig bent is het advies om alleen elke 10 á 20 minuten kleine slokjes te nemen om te voorkomen dat je niet teveel water in je maag hebt, waardoor je misselijk zou kunnen worden. Heel belangrijk is ook dat je weer mineralen binnenkrijgt na het sporten. Drink warm water of water waaraan magnesium en kalium is toegevoegd, maar waar weinig zout in zit.

3. Urine helemaal helder? Let op

3. Urine helemaal helder? Let op

Wikipedia

Urine is een van die indicatoren waar je direct aan kunt zien hoe gezond iemand is. Als urine ineens een heel andere kleur heeft, dat duidt dat op een mogelijke disbalans in het lichaam, en wanneer je urine volledig transparant is zou dat kunnen betekenen dat je teveel drinkt. De ideale kleur van urine is helder lichtgeel.

4. Drink geen water na pittig eten!

4. Drink geen water na pittig eten!

Pixabay.com

Dit is gewoon een kwestie van scheikunde: de chemische stof die voor pittigheid zorgt in sommige producten (capsaïcine) bestaat uit apolaire moleculen die oplossen wanneer zij in contact komen met andere apolaire stoffen zoals bijvoorbeeld melk. Water daarentegen bestaat uit polaire moleculen die alleen maar de capsaïcine verder in de mond verspreiden waardoor het pijnlijke en branderige gevoel alleen maar erger wordt.

5. Moet je water drinken tijdens het eten?

5. Moet je water drinken tijdens het eten?

Pixabay.com

Dit is een kwestie waar veel over gediscussieerd wordt maar waar echter geen eenduidig antwoord op is te geven, aangezien er met veel factoren rekening moet worden gehouden. De mensen die 'nee' roepen hebben als verklaring dat water oliachtige stoffen hard maakt waardoor de spijsvertering vertraagt. Als water koud is, dan vertraagt en verzwakt dit ook de maagsappen die echter zo moeten worden geholpen dat zij het beste kunnen werken. Het advies is om te drinken voor het eten, ook om een beetje de maag te vullen en te voorkomen dat je teveel eet en aan het einde nog wat te drinken, het liefst water op kamertemperatuur.

Bronnen:

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/6675/healthy-hydration
https://steptohealth.com/good-drink-water-while-eating/
https://www.youtube.com/watch?v=73yo5nJne6c
https://health.ucsd.edu/news/features/Pages/2014-04-21-colors-that-suggest-urine-trouble.aspx


Advertisement