Wanneer je fastfood eet, reageert je lichaam volgens dit onderzoek alsof het een bacteriële infectie is

door Skip

19 Maart 2018

Wanneer je fastfood eet, reageert je lichaam volgens dit onderzoek alsof het een bacteriële infectie is
Advertisement

Er is een verschil tussen mensen die als gewoonte hebben om regelmatig fastfood te eten en mensen die het zo nu en dan eens eten. Er zijn verschillen, dat zeker, maar dat maakt voor het menselijk lichaam niets uit dat alleen maar het zogenoemde rommelvoedsel ziet binnenkomen: een team onderzoekers van de universiteit in Bonn hebben een soort sensor gevonden in het lichaam die de kwaliteit van eten kan herkennen, met name dat van fastfood. Daarnaast zijn ze erin geslaagd om de schade in kaart te brengen in het lichaam dat wordt veroorzaakt door het eten van fastfood. Onderzoekers zeggen dat het te vergelijken is met een bacteriële infectie.

via uni-bonn.de

Advertisement

Wanneer we fastfood eten dan is de reactie van het immuunsysteem hetzelfde als bij een infectie.

Wanneer we fastfood eten dan is de reactie van het immuunsysteem hetzelfde als bij een infectie.

maxpixel.freegreatpicture.com

Onderzoekers van de Universiteit Bonn hebben ontdekt dat het immuunsysteem agressiever reageert wanneer we eten binnenkrijgen dat van slechte kwaliteit is. Ze hebben vooral kunnen zien dat het immuunsysteem op dezelfde manier reageert op een calorierijk dieet als wanneer er moet worden gevochten tegen een infectie.

Wat de onderzoekers nog het meest verbaasde is dat het immuunsysteem op een bepaalde manier niets doet, en doet het heel weinig om te stoppen met reactieve manier van werken, ook lang nadat er is overgestapt op een gezond dieet. Volgens het onderzoek zou deze immuunreactie aan de basis staan van ziektes als aderverkalking en diabetes.

Er zijn enkele muizen onderzocht voor deze studie. Zij kregen een dieet rijk aan vetten, koolhydraten en weinig vezels. De dieren kregen daardoor een ontstekingsreactie dat heel het lichaam trof, bijna alsof ze een bacteriële infectie hadden die stopte, lang nadat ze weer op een normaal dieet waren gezet.

Wat betreft de sensor, oftewel een eiwittencomplex dat eten van slechte kwaliteit kan herkennen, is er vastgesteld hoe dat tot dezelfde groep als de stoffen behoort die infecties kunnen herkennen. Hoe dat precies gebeurt moet echter nog worden uitgezocht.  

Misschien zullen we na dit nieuws nog eens goed kijken naar datgene wat velen van ons als goed zagen, dat je af en toe kon zondigen (voor het brein misschien, maar niet voor het lichaam). We moeten dus op zoek naar een andere regel die we kunnen overtreden, want we moeten ons aan de regel van gezond eten houden!

Advertisement