8 signalen die je krijgt van je lichaam wanneer je teveel suiker eet - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 signalen die je krijgt van je lichaam…
Dit is de kleinste chip ter wereld en volgens IBM zal deze binnen 5 jaar ons leven veranderen Zwitsers maken een vierde soort chocola: de marktleider komt met een persbericht

8 signalen die je krijgt van je lichaam wanneer je teveel suiker eet

5.142
Advertisement

Wanneer we boos, gestrest, verdrietig zijn, of gewoon veel honger hebben, worden we belaagd door een ontembare hang naar koolhydraten. Met name dan eenvoudige koolhydraten: snoepjes, koekjes taarten en verschillende zoete dingen. Ondanks dat we er ons vaak beter door voelen is het verstandig om te letten op al het suiker dat we dagelijks binnenkrijgen zodat er onprettige problemen kunnen worden voorkomen. Maar hoe weet je nu dat wat je doet extreem is of niet? Het lichaam geeft namelijk hele duidelijke signalen die we niet moeten negeren.

Pijn in gewrichten

foto: pixabay.com

Veel suiker binnenkrijgen activeren cytokines, die ontstekingen veroorzaken in de gewrichten. Als er voortdurend sprake is van ontstekingen dan kan dat artritis, hartziekten en problemen in de hersenen veroorzaken.

Voortdurende trek in lekkere dingen

foto: pixabay.com

Suikerproducten worden heel snel verteerd, waardoor er al snel weer een hongergevoel zal ontstaan. Daarnaast stimuleren ze ook de aanmaak van dopamine, een stofje in de hersenen dat vrijkomt bij belonende gebeurtenissen en waar je een soort van verslaafd aan raakt. Als hersenen suiker als een beloning gaan zien, zal er om steeds meer worden gevraagd.

Advertisement

Schommelingen in het humeur

foto: pixabay.com

Suiker dat in eten zit wordt een bron van energie voor het lichaam als dit eenmaal is omgezet in glucose. Het is daarom verstandig om dit op een constant pijl te houden. Wanneer je dingen eet die veel suiker bevatten, dan krijgt het lichaam in de eerste instantie een flinke dosis energie. Daarna zal er echter een gebrek zijn doordat suiker erg snel is opgenomen. Als je veranderingen in je humeur opmerkt en je zo nu en dan mindere momenten hebt die worden afgewisseld door momenten vol energie, dan komt dat waarschijnlijk doordat er teveel suiker in je dieet zit.

Bultjes en huidirritatie

Van al de veranderingen die optreden in het lichaam als het een teveel aan suiker krijgt, krijgt je huid ook te maken met veranderingen. Voor een bepaalde hoeveelheid glucose maakt het lichaam een passende hoeveelheid insuline aan in het bloed. Als de hoeveelheid insuline boven een bepaalde grens komt, dan kan dat een disbalans veroorzaken die je terugziet op je huid in de vorm van irritatie of bultjes.

Gewichtstoename

foto: pixabay.com

Een van de gevolgen die je natuurlijk meteen merkt als je teveel suiker binnenkrijgt is dat je kilo's erbij krijgt. Als het je opvalt dat je in korte tijd een paar kilo bent aangekomen ondanks dat je belangrijkste maaltijden niet zo zijn veranderd, ga dan na hoeveel snoep je jezelf hebt gegund in de afgelopen weken.

Advertisement

Gaatjes

foto: pixabay.com

Voedselresten die op tanden achterblijven zorgen ervoor dat er gaatjes ontstaan. Wat suikerproducten aangaat blijven deze makkelijker achter op plekken waar je moeilijk met de borstel komt, waardoor dan gaatjes ontstaan.

Suikertolerantie

foto: pixabay.com

De gewoonte hebben om regelmatig zoete dingen te eten leidt tot een zekere gewenning. Smaakpapillen wennen aan de hoeveelheden suiker en ga je zo steeds zoetere dingen eten. Als je geen voldoening haalt uit hoe een appel smaakt, dan moet je je smaakpapillen waarschijnlijk opnieuw gaan trainen. Begin hiermee door het aantal producten met suiker te minderen en dan zal je gaandeweg je gevoeligheid voor zoet weer terugkrijgen.

Advertisement

Opgeblazen buik

foto: pixabay.com

Een opgeblazen buik komt bijna altijd door iets dat lastig loopt in de spijsvertering. Er zijn namelijk verschillende voedingsmiddelen die dit kunnen veroorzaken, waaronder suikers. Als deze niet worden opgenomen door de dunne darm, dan gaan deze naar de dikke darm waar ze omgezet worden in gas. Als het opgeblazen gevoel is te herleiden tot suikerproducten, dan is het verstandig het eten hiervan te beperken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt