Inktdeeltjes van tatoeages verhuizen naar de lymfeklieren en blijven daar. Dat heeft dit te betekenen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Inktdeeltjes van tatoeages verhuizen…
Marokko bouwt een zonne-Energiecentrale die net zo groot is als parijs en zal de manier veranderen waarop er energie wordt geproduceerd in de wereld Cijfers die leraren geven verminderen het zelfvertrouwen niet, het zijn de ouders die zich niet afzijdig kunnen houden.

Inktdeeltjes van tatoeages verhuizen naar de lymfeklieren en blijven daar. Dat heeft dit te betekenen

Door Skip Tromp de Haas
5.465
Advertisement

Er zijn veel dingen waar je op moeten letten bij het laten zetten van een tattoo. De naald moet steriel zijn, net als de omgeving waar de tattoo wordt geplaatst en zijn wegwerphandschoenen verplicht. Er is echter altijd weinig aandacht uitgegaan naar de inktkwaliteit, een heel belangrijk aspect zo blijkt uit een onderzoek dat in het blad Nature is gepubliceerd. Het lijkt erop dat nanodeeltjes die in inkt zitten, terechtkomen in de lymfeklieren en daar lang blijven zitten.

Inktsporen van de huid trekken naar de lymfeklieren toe en blijven daar lange tijd.

foto: pixabay.com

In dit onderzoek is er nader gekeken naar een mechanisme dat al bekend was bij wetenschappers, namelijk dat sporen van inkt naar de lymfeklieren trekken, waar zij zich ophopen. Zo kunnen de lymfeklieren van mensen die een tatoeage hebben een heel klein beetje dezelfde kleur hebben als de tattoo. Om de verhuizing te bekijken van de huid naar de dieper gelegen delen van het lichaam, is er niets minder dan de krachtige deeltjesversneller gebruikt die in Grenoble staat, de beste in heel Europa.

De analyse bestond uit het vrijgeven van een sterke lichtstraal die werd opgewekt door een elektromagnetiscge generator, waardoor het mogelijk werd om de passieve 'verhuizing' van de micro- en nanodeeltjes inkt te volgen door het lymfatische stelsel. Door dit onderzoek kon er worden vastgesteld dat alleen de kleinere deeltjes (de nanodeeltjes dus) in de lymfeklieren kunnen gaan zitten.

Met het onderzoek wil men verre van paniek zaaien over tatoeages, maar is vooral het doel ervan juist om meer aandacht te vragen om de inkt en niet alleen de naalden die steriel moeten zijn.

Maar waar bestaat tatoeage-inkt eigenlijk uit?

Tatoeage-inkt bevat organische pigmenten, conserveermiddelen en andere stoffen zoals nikkel, chroom, mangaan, kobalt en titaniumoxide. Met name naar deze laatste gaat de aandacht van onderzoekers uit omdat dit aanwezig is in de vorm van nanodeeltjes,

Mensen die geen tatoeages hebben zijn niet geheel veilig, en dat is nog een belangrijk detail dat uit het onderzoek naar voren komt. Titaniumoxide zit bijvoorbeeld in talloze producten, onder andere cosmetica, zonnecrèmes en voedseladditieven.

Mensen met een tattoo hoeven zich niet meer zorgen te maken dan nodig, want de mens zet al sinds millennia tattoo's en is er geen onderzoek dat een verband aantoont met bepaalde aandoeningen of complicaties. De waarschuwing is vooral gericht aan makers van producten voor tattooeerders, die veel aandacht zouden moeten schenken aan welke materialen en grondstoffen ze kiezen.

Bronnen:

Tags: ModeGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt