Over de experimentele pil die de kater doet verdwijnen zijn de meningen verdeeld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Over de experimentele pil die de kater…
16 briljante uitvindingen die ze in heel de wereld zouden moeten invoeren Uit quarkfusie is acht keer meer energie te halen dan uit waterstof. Lees hier wat er is ontdekt

Over de experimentele pil die de kater doet verdwijnen zijn de meningen verdeeld

Door Skip Tromp de Haas
1.026
Advertisement

Ondanks dat alcohol drinken al sinds mensenheugenis een gewoonte is van de mens, heeft nooit iemand een oplossing bedacht voor de kater die volgt op het dronken zijn. Het is niet de bedoeling om alcoholmisbruik te stimuleren, maar zo'n medicijn zou de bijwerkingen van alcohol die schadelijk zijn voor het lichaam, af kunnen houden en zou je alcoholische dranken kunnen drinken zonder kater. Yunfeng Lu, hoogleraar aan de Universiteit van Californië, heeft een antikaterpil ontwikkeld.

Alcoholmisbruik is een van de voornaamste oorzaken van een voortijdige dood, en leidt tot ernstige problemen met het hart- en vaatstelsel en tot het ontstaan van levertumoren.

Het menselijk lichaam bouwt alcohol op natuurlijke wijze af door middel van een groep eiwitten, maar gaat dat bij dit proces gepaard met ongewenste neveneffecten, waaronder hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

De pil die is samengesteld door professor Yunfeng Lu zou niet alleen helpen om sneller over de effecten van een avondje met alcohol heen te komen, maar zou ook kunnen worden ingezet in de behandeling van veel ernstigere ethylalcoholvergiftigingen. De pil is niets meer dan een concentraat van eiwitten, die zich ook in levercellen bevinden en van invloed zijn in de omzetting van alcohol.

De pil, waar drie soorten eiwitten in zitten, is ontwikkeld om alcohol om te zetten in stoffen die minder schadelijk zijn voor het lichaam voordat deze door het lijf worden uitgescheiden. Het moeilijkste stuk in het ten uitvoer brengen van dit idee was om de capsule direct bij de lever aan te laten komen, waar de omzetting van alcohol plaatsvindt.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft Lu elk eiwit in een omhulsel gestoken die op hun beurt in nanocapsules werden gestopt. Deze nanocapsules hebben ze daarna bij de lever laten komen van enkele labmuizen door middel van de bloedbaan. Wat er gebeurde was dat de muizen die waren behandeld, veel sneller van hun kater afkwamen. Zo was de alcoholwaarde in het bloed met 45% gedaald en was ook de concentratie van aceetaldehyde, onverwacht heel laag gebleven. Dit is een stof die zeer giftig is voor het lichaam (en die kankerverwekkend is) en rode huid veroorzaakt bij mensen die gedronken hebben.

Deze pil lijkt dus ook een oplossing te bieden voor het beschermen van de lever en andere organen tegen het drinken van alcohol. Nu wordt er in onderzoeken gekeken naar de bijwerkingen van deze pil, die uitsluitend zou moeten werken op het afbreekproces van alcohol.

Het is duidelijk dat een dergelijke pil zou botsen met de publieke opinie, waar mensen zijn die zouden menen dat je hierdoor alcoholmisbruik stimuleert en er mensen zijn die er een behandeling in zouden zien voor ethylalcoholvergiftiging. Diezelfde verdeeldheid was er ook in het geval van de morning-afterpil en de abortuspil, die ondanks de aanvankelijke vermoedens, niet hebben aangezet tot onveilige seks.

Op dit moment is de antikaterpil nog een experiment. Waar we echter intussen zeker van kunnen zijn is dat er veel meer gedaan zou moeten worden aan voorlichting tegen misbruik van aslcohol en drugs, los van het feit dat een pil je snel van je hoofdpijn af kan helpen.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt