Waarom zou je een spin nooit dood moeten maken, zelfs niet als je bang bent? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom zou je een spin nooit dood moeten…
20 toekomstige moeders van het dierenrijk die trots hun buik laten zien Waarom krijgen we bij het zien van een baby de wens dat we hem 'Op willen eten?'

Waarom zou je een spin nooit dood moeten maken, zelfs niet als je bang bent?

Door Skip Tromp de Haas
10.657
Advertisement

Het zal lastig zijn om je te overtuigen, maar we proberen het toch: maak de spinnen die je in huis vindt niet dood.

Die arme spinnen hebben vanwege hun enge uiterlijk en het gif dat door hun lijf loopt, echt een beruchte reputatie bij mensen, van wie de meesten geneigd zijn om een schoen te pakken of een ander zwaar voorwerp waarmee hij kan worden gedood terwijl er toch een veilige afstand kan worden bewaard. Maar er zijn goede redenen om het leven van spinnen te sparen.

Het belangrijkste om te beseffen is dat het geen echte indringers zijn. Waar de ene spin liever buiten leeft of gewoon even tijdelijk langskomt bij ons huis, heb je andere spinnen die zich perfect hebben aangepast aan het binnen leven. We zijn het gewend om te denken (misschien zelfs te dromen) dat we door de beschaving hermetisch zijn afgescheiden van de natuur en dat huizen cellen zijn die van de wereld zijn geïsoleerd.

Maar eigenlijk leeft er binnen de vier muren thuis een klein ecosysteem en staan spinnen daar meestal op de hoogste rang in de voedselketen. Roofdieren dat het zijn, ontdoen ze je van veel andere insecten die, als zij er niet waren, vrij spel zouden hebben. We bedoelen hier zelfs andere spinnen mee, waarop wordt gejaagd door spinnen die hiertoe de neiging hebben, of insecten die het op mensen hebben gemunt zoals muggen. 

Spinnen vrezen het contact meer met mensen dan dat deze laatsten bang voor hen zijn, en is het zeer zeldzaam dat ze jou aan zullen vallen. Ze geven er de voorkeur haan hun maaltje af te wachten in de verste uithoeken van je huis en een leven naast dat van jou te leiden. Hoewel bijna alle spinnen giftig zijn, is het gif van de meeste spinnen niet sterk genoeg om mensen letsel te bezorgen en is het veel zeldzamer dat beruchte spinnen doden dan je denkt. Bovendien is het zeldzaam dat je ze in je huis tegenkomt.

Het advies is dus om ze te laten leven omdat zij een belangrijke dienst leveren als topjager in je kleine huiselijke ecosysteem, maar ook om je niet druk te maken. Ook al zie je ze niet, ze zijn er wel en werken ze voor je. Dood die onvoorzichtige spinnen niet die zich hebben snappen, dat verdienen ze niet.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt