Neurowetenschappers raden aan om vaak naar zee te gaan en wel om deze vijf redenen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Neurowetenschappers raden aan om vaak…
Enkele eenvoudige gewoonten die ons kunnen helpen om niet teveel kilo's aan te komen op een natuurlijke manier Wat je METEEN moet doen als een geleidehond naar je toekomt zonder zijn eigenaar

Neurowetenschappers raden aan om vaak naar zee te gaan en wel om deze vijf redenen

Door Skip Tromp de Haas
2.678
Advertisement

Als je al gek bent op de zee en je gaat er vaak naartoe, dan zullen je de voordelen die je dit oplevert al wel zijn opgevallen, dat verklaart gelijk waarom mensen die in een omgeving aan zee zijn opgegroeid moeilijk ergens anders kan wennen. Maar als je niet van zee houdt, misschien vanwege de warmte of de ziltigheid, probeer dit dan toch maar, want in de afgelopen jaren is het aantal onderzoeken enorm toegenomen, door psychologen en neurowetenschappers waaruit de voordelen van tijd aan zee doorbrengen blijkt. Hier volgen vijf redenen die de basis vormen voor de warme aanbeveling van wetenschappers om er regelmatig heen te gaan.

foto: pexels.com
  1. Het helpt de geest ontspannen.

    Het is het geluid van de golven die een die een relaxt gevoel bevorderen bij mensen die dit horen: Hoe komt dat? Orfeo Buxton, professor aan de Universiteit van Pennsylvania legt het uit: "Dit trage, sussende geluid is het geluid van dat alles wat geen bedreiging vormt en dat zorgt voor het kalmerende vermogen ervan. Het is net alsof de golven zeggen 'Geen zorgen, geen zorgen, geen zorgen...'". Herhalende geluiden zoals die van golven helpen je een ontspannen staat van meditatie te bereiken.

  2. Het vergroot je concentratie.

    In de buurt van de zee zit de lucht vol met negatieve ionen. Hun effect op de gezondheid van de mens is al vaak onderzocht. De conclusie was dat blootstelling aan negatieve ionen zorgt voor een beter concentratievermogen. Je zal zien dat als je terugkomt van een vakantie aan zee dat je duidelijkere ideeën over alles hebt!

  3. Het vermindert symptomen van depressie

    Als negatieve ionen eenmaal in de bloedbaan terecht zijn gekomen door middel van inademen dan vinden er biochemische reacties plaats die leiden tot de aanmaak van serotonine, het hormoon dat zorgt voor een goed humeur. Dit alles resulteert in een algemene verbetering van de gemoedstoestand en een afname van symptomen van depressie. Er bestaat geen makkelijkere manier dan langs zee lopen om je longen met negatieve ionen te vullen!
foto: maxpixel.net

4. Het vermindert stress

Dit keer is het de dominante kleur blauw van de zee die voor ontspanning zorgt. Deze kleur wordt ook toegepast in marketingstrategieën met als doel een rustig gevoel op te wekken. Het Global Healing Center adviseert om jezelf te omringen met blauw om stress te bestrijden. In andere woorden, dat betekent dat je naar zee moet gaan!

5. Het is gunstig voor de creativiteit

Vaak, om jezelf een rustmoment te gunnen van het drukke denkwerk, neem je een douche en in veel gevallen leidt het onder het stromende water staan, met dat klaterende geluid van de douche, ertoe dat je een creatief idee kan krijgen of tot een oplossing kan komen. Er is een wetenschappelijke verklaring hiervoor: een groot deel van de dag letten we alleen op externe prikkels (dus wat ogen zien en oren horen bijvoorbeeld) en geven we niet de ruimte aan de interne stimuli, laten we de gedachten niet de vrije loop, maar denken we strikt aan waar we mee bezig zijn. Wanneer we onder de douche staan, dan is dat analoog aan de zee, het geluid van het water en de golven is anders dan de stemmen die we de hele dag door horen, en het zien van een wijdse open ruimte is anders dan naar een fel scherm kijken. Al dit goeds betekent dat je je creativiteit lekker de vrije loop laat.

Regelmatig naar zee gaan betekent dat je zorgt voor jezelf en alle delen van jezelf: als je het niet zo hebt met de zee omdat je niet tegen de warmte kunt, dan moet je weten dat 's ochtends vroeg en aan het eind van de dag wanneer de temperaturen niet te hoog zijn, het aan zee schitterend is en je dezelfde voordelen zal kunnen meepakenn!

Bronnen:

 

Tags: WetenschapZeeWelzijn
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt