12 slimme trucs om je huis koeler te maken ZONDER ventilator

door Skip

01 Juli 2018

12 slimme trucs om je huis koeler te maken ZONDER ventilator
Advertisement

We bevinden ons nu in de warmste tijd van het jaar en de hitte blijft zowel in als buiten huis aanhouden. Airco's doen wonderen binnen, maar die vreten veel stroom en niet iedereen heeft er een. Gelukkig zijn er veel creatieve manieren om een ruimte in huis koel te houden die je veel minder kosten. De resultaten doen niet onder voor kunstmatige klimaatbeheersing en zijn heel gemakkelijk in de praktijk te brengen.

Advertisement
r. nial bradshaw/Flickr

r. nial bradshaw/Flickr

  1. Lakens en kussens. Natuurlijk zijn wol en flanellen uit den boze, gebruik alleen katoenen lakens. Maar kijk vooral of je kussens kan vinden die zijn gevuld met boekweit: ze zijn heel doorlatend en worden niet gloeiend heet door lichaamswarmte.

  2. IJsventilator. Je kan de prestaties van je ventilator opkrikken met een simpele truc, zet hem voor een diepe kom met ijs. Je zal het niet geloven wat voor een kou er vanaf komt!
  3. Plafondventilator. Wat deze ventilators betreft moet je er zeker van zijn dat ze tegen de klok in draaien. De meeste apparaten hebben twee standen: met de klok mee en langzaam die de warmte verdeelt in de wintermaanden en tegenkloks die de kamer 's zomers verkoelt.

Advertisement
pxhere

pxhere

4. Dichte luxaflex. Wist je dat 30% van de ongewenste warmte binnenkomt via de ramen? Door je met luxaflexen af te schermen zal de ruimte aanzienlijk koeler zijn. Maar jezelf levend begraven hoeft ook weer niet, stel ze gewoon af met een scherpe hoek en dan zal de zon niet direct op de vloer en muren schijnen.

5. Aan het voeteneind. Nog een vernuftige manier om je bed te verfrissen is een waterkruik in de vriezer leggen en die dan aan je voeteneind te leggen. Je zal zien dat die bezwete nachten alleen nog maar een herinnering zullen zijn.

6. Koele avondlucht. Als er bij jou in de buurt sprake is van een aanzienlijk verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur, zet dan 's avonds de ramen open. Het effect zal ook nog 's ochtends vroeg merkbaar zijn.

pxhere

pxhere

 7. Deuren en ramen. Gebruik deuren en ramen slim om luchtstromen te creëren die het hele huis verkoelen. Zet deurstoppers neer en kijk uit dat je niet midden in die luchtstroom gaat zitten, want een zomers verkoudheidje is het laatste wat je wil!

8. Vervang je gloeilampen. Als je door al die milieucampagnes niet bent overtuigd om je oude gloeilampen te vervangen met energiebesparende lampen, misschien zal je dan wel overtuigd zijn door de wetenschap dat ze veel meer warmte genereren en eraan bijdragen dat je huis 's zomers warmer wordt.

9. Barbecue en grill. Als je ruimte en gelegenheid hebt om buiten te kokkerellen met een mooie barbecue, pak die kans dan. Je oven in de zomer gebruiken met zijn 180 of 200 graden is een prima manier om hels microklimaat te creëren.

pixabay

pixabay

10. WC en keuken. Veel wc's hebben ventilatiekanalen die vieze lucht afvoeren. Zet ze ook aan om de warmte mee te bestrijden. Hetzelfde geldt voor de afzuigkap die voor hetzelfde doel kan woeden ingezet.

11. Focus je op je lichaam. Je omgeving op de best mogelijke manier inrichten is goed, maar doe ook iets aan je lichaam. Je hals en polsen zijn de eerste lichaamsdelen die je nat moet maken met koud water om je lichaamstemperatuur te verlagen.

12. Plannen voor de lange termijn. Je kunt aankopen doen waar je de volgende zomer ook nog wat aan hebt. Buiten isolerende raamfolies, zonweringen en luifels voor ramen, adviseren we je om een mooie klimplant te laten groeien aan de buitenmuur waar de zon op schijnt, het zal een goed deel van de zonnestralen opvangen!

Advertisement