10 gewoonten die Aziatische vrouwen helpen slank te blijven

door Skip

01 Juli 2018

10 gewoonten die Aziatische vrouwen helpen slank te blijven
Advertisement

De statistieken wijzen uit dat Aziaten het magerst zijn op aarde. Met name het obesitaspercentage onder Japanse vrouwen is 3,4% waar dat voor Amerikaanse vrouwen op 41,5% neerkomt. In Europa gaat het iets beter, maar gemiddeld gaat het hier toch over net wat minder dan een kwart van de vrouwelijke bevolking met zwaarlijvigheid. Hoe doen de Aziaten dat om die percentages zo laag te houden?

Ja, ja, je hebt genen, maar laat je niks wijsmaken, want ze hebben ook uitstekende gewoontes. We hebben er 10 op een rijtje gezet waar je inspiratie uit kunt halen.

via bbcgoodfood.com

Advertisement

1. Houding ten opzichte van eten

1. Houding ten opzichte van eten

LuAnn Snawder/Flickr

Laten we beginnen met iets algemeens: Aziaten kijken anders naar eten. Ik weet niet of je er ooit goed over na hebt gedacht, maar je hebt in het Westen van die eetwedstrijden, dus van die toernooien waar je dit of dat zo snel mogelijk eet. Over het algemeen eten we met een overdreven enthousiasme. Het is niet zo dat Aziaten niet van een lekker houden, maar welbeschouwd zien zij het als een noodzaak om te kunnen leven.

Advertisement

2. Frituren vs. Stomen

2. Frituren vs. Stomen

pixabay

Hier bij ons hebben restaurants met uitsluitend een buitenlandse keuken veel gefrituurde gerechten, maar moet je je wel bedenken dat die restaurants zich proberen aan te passen in de cultuur waar ze in terechtkomen. Het is niet zo dat ze in Japan of China niet frituren, maar geven ze de voorkeur aan andere bereidingsvormen zoals stomen. Het behoeft niet te worden gezegd waar je nou dikker van wordt.

3. Gefermenteerd eten

3. Gefermenteerd eten

Ocdp/Wikimedia

Chinese Miso-soep, Japanse Natto en Koreaanse kimchi zijn slechts een aantal van de gefermenteerde gerechten die de culinaire traditie vormen van Azië. Gefermenteerde producten dragen bij aan het afvallen, vooral bij het kwijtraken van buikvet.

4. Kleine porties

4. Kleine porties

Anders Sandberg/Flickr

Vergeleken met ons hebben ze in Azië liever kleine porties en eten ze een beetje van alles tijdens een maaltijd. Enkele onderzoeken hebben laten zien dat ook maar enigzins de portie verkleinen een aanzienlijk efffect heeft bij afvallen. Daarnaast is het statistisch gezien onjuist dat mensen die hun porties verkleinen uiteindelijk dat gaan compenseren met meer tussendoortjes.

5. Thee in plaats van water

5. Thee in plaats van water

Pxhere

In plaats van water of koolzuurhoudende dranken drinken Aziaten thee bij de maaltijd, doorgaans groene. Hoewel drinken met prik logischerwijs een slechte gewoonte is, lijkt het erop dat ook koud water het verteringsproces bemoeilijkt en dus van negatieve invloed is bij het afvallen.

Advertisement

6. Veel vis

6. Veel vis

Alpha/Flickr

Het Japanse dieet is berucht vanwege de rijkheid aan vis en bevat veel omega-3, een essentieel vetzuur dat goed is voor het immuunsysteem, goed voor het hart- en vaatstelsel, hersencellen, maar waar je ook door afvalt.

Een onderzoek waarbij twee groepen werden gevolgd met hetzelfde dieet en dezelfde beweeggewoontes heeft laten zien dat degene die omega-3-supplementen slikten anderhalf kilo meer kwijt waren dan de rest.

7. Veel groente

7. Veel groente

pixabay

Naast vis bevat hun dieet veel groente, dat in ruime hoeveelheden gegeten wordt, en dan veel lekkerder ook dan hoe wij dat doen. Zo krijgen zij een verzadigd gevoel met gezond en smakelijk eten.

Advertisement

8. Gezonde zoetigheid

8. Gezonde zoetigheid

Andrea Nguyen/Flickr

Ook hun zoete dingen zijn veel gezonder dan de onze zonder aan smaak in te leveren. Zij hebben de gewoonte om rijst, kidneybonen en zeewier als basisingrediënten voor gezonde snacks en desserts te gebruiken. Probeer het eens in een Aziatisch restaurant, ze zijn hartstikke lekker en zijn niet eens te vergelijken met de caloriebommen die we gewend zijn om hier te eten.

9. Wandelen

9. Wandelen

pixabay.com

Gemiddeld wandelen Aziaten meer dan Westerlingen en het volgende verrast misschien, maar dat heeft te maken met hoe dicht zij op elkaar leven. Doordat zij in dichtbevolkte steden wonen, zijn zij het gewend om te voet door stadsdelen te lopen en lange afstanden met het openbaar vervoer af te leggen.

Advertisement

10. Lichamelijke beweging

10. Lichamelijke beweging

Luigi Scorcia/Flickr

De traditionele Japanse en Chinese geneeskunde is eerder georiënteerd op voorkomen dan genezen. Daarom worden Tai Chi en verschillende vormen van meditatie breed boefend door de bevolking en helpt dit hen geestelijk en lichamelijk in vorm te blijven. 

Advertisement