Waarom experts aanbevelen kinderen zo lang mogelijk op blote voeten te laten lopen

door Skip

03 Juli 2018

Waarom experts aanbevelen kinderen zo lang mogelijk op blote voeten te laten lopen
Advertisement

De overbeschermende natuur van veel ouders van tegenwoordig maakt dat kinderen soms op manieren beschermd worden die meer negatieve aspecten hebben dan positieve.
Een typisch voorbeeld is dat we hen niet lekker meer vrij laten en gewoon laten spelen, maar er is ook een andere gewoonte die in veel gezinnen is overgenomen die op de schop zou moeten: namelijk baby's schoenen laten dragen als ze nog heel klein zijn. Er zijn echter heel veel goede en legitieme redenen om kinderen blootsvoets de wereld te laten verkennen!

via theguardian.com

Advertisement

Weg met die schoenen!

Weg met die schoenen!

Pixabay.com

De expert achter de zogenaamde "Alexandertechniek" John Woordward, een soort van houdingstherapie die je bewuster maakt van je evenwicht houding en hoe je je dageljkse bewegingen maakt, zegt:

"Bij de geboorte is de kindervoet een miniversie van de voet van een volwassene. Deze is niet gemaakt van botten maar van kraakbeen dat nog de 28 botten moeten worden waar de voeten uit bestaan, en dat duurt jaren. Het proces is pas richting het einde van de pubertijd voltooid, daarom is het zo belangrijk om te weten welke schoenen te kopen en vooral hoe je ze moet dragen."

Advertisement
Dermot O'Halloran/Flickr

Dermot O'Halloran/Flickr

De woordvoerder van de Amerikaanse Podologievereniging Mike O'Neill voegt er nog aan toe: "Het klopt dat er moet worden nagedacht over waar kinderen lopen, niemand wil dat ze in hondenpoep trappen op de stoep of dat ze zich snijden aan glas, maar vanuit een functioneel oogpunt gezien zouden schoenen niet nodig zijn. Ze kunnen zelfs meer schade toebrengen dan voordelen brengen"

7 goede redenen om schoenen dragen bij kinderen tot het strikt noodzakelijke te beperken.

7 goede redenen om schoenen dragen bij kinderen tot het strikt noodzakelijke te beperken.

Pixabay.com

De gunstige effecten die je je kinderen kunt bieden door hem/haar op zijn blote voeten te laten lopen in huis zijn onder andere:

  1. Beter evenwicht. Tenen zijn vrij om te kunnen openen en sluiten en kunnen zo de kleine spiertjes die voor beweging zorgen actief blijven en wordt zo het evenwichtsgevoel ontwikkeld.

  2. Kennismaken door aanraken: vooral bij kinderen die nog niet kunnen praten leren alles wat ze kunnen leren over deze wereld door de zintuigen te gebruiken die bij ons volwassenen soms op zijn zachtst gezegd een beetje zijn ondergesneeuwd. Tastzin is de voornaamste van deze zintuigen en als je daarbij het feit meetelt dat ze de neiging hebben om dingen in hun mond te stoppen zodat ze kunnen ontdekken wat er om hen heen is, moeten we wat hun voetjes betreft, wij als ouders hen alle gelegenheid geven om ermee in contact te staan met de omgeving om hen heen.

  3. Correcte voetboog en kleinere kans op platvoeten.

  4. Kleinere kans op voetschimmel: voeten vrij van sokken en schoenen zijn ook voeten die kunnen ademen en dus geen leefomgeving zijn waar schimmels zo van houden.

  5. Een beter ontwikkelde proprioceptie: dit is het vermogen om de informatie te verwerken van waar je met lichaam staat ten opzichte van je omgeving. Met blootsvoets lopen ontwikkel je deze vaardigheden.

  6. Sterkere spieren: door schoenen te dragen kan je je voetspieren niet goed trainen omdat de behoefte daardoor gewoon minder is, maar wie weet heb je die kracht op een dag wel nodig? Een voet die overigens niet sterk is is vaak de oorzaak van vele andere problemen die zich kunnen voordoen bij spieren en botten elders in het lichaam.

  7. Kinderen letten meer op: de prikkeling van de zintuigen van een kind dat op blote voeten loopt houdt ook verband met de ontwikkeling van zijn cognitieve vaardigheden. Een onderzoek door de Universiteit van Madrid heeft laten zien hoe deze gewoonte vaak een indicatie is van intelligentie, vooral bij kinderen die nog niet kunnen lopen.

Advertisement