Wat het precies is waar je hoofdpijn van krijgt en hoe je ervan afkomt

door Skip

06 Juli 2018

Wat het precies is waar je hoofdpijn van krijgt en hoe je ervan afkomt
Advertisement

Ongeveer 50% van de mensen zeggen redelijk vaak last te hebben van hoofdpijn. Voor mannen is het een van de tien meest voorkomende klachten waardoor ze niet kunnen functioneren, voor vrouwen behoort het zelfs tot de top vijf volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Ondanks dat het zo wijdverspreid is, is er niet veel informatie over wat het nu kan veroorzaken, welke types er zijn, en wat zou kunnen helpen bij de bestrijding ervan.

Advertisement

1. Felle lichten

1. Felle lichten

uncertaintysheep/Wikimedia

Enkele Israëlische onderzoekers hebben de connecties tussen zicht en het centrake zenuwsstelsel nageplozen, met name de reactie op prikkels die verband houden met fel en schitterend licht. Er kwam uit naar voren dat fel licht veel activiteiten in het lichaam kan beïnvloeden, waardoor de hartslag toeneemt, het stress, misselijkheid en ook hoofdpijn veroorzaakt.

Mensen die chronisch hoofdpijn hebben zouden daarom moeten proberen omgevingen moeten opzoeken met een zachter licht.

Advertisement

2. Donder en bliksem

2. Donder en bliksem

Max Pixel

Een onderzoek door de Universiteit van Cincinnati heeft laten zien dat stormen, met donder en bliksem, hoofdpijn veroorzaken bij mensen die eraan lijden. Geoffrey Martin, leider van het onderzoek, heeft gezegd dat het niet bekend is hoe stormen precies hoofdpijn veroorzaken, maar er is hoe dan ook een aanzienlijke toename van 19% waargenomen op hoofdpijn tijdens stormen bij mensen die meededen aan het onderzoek.

3. Spanning en depressie

3. Spanning en depressie

Max Pixel

Uit een onderzoek onder 588 patiënten van het National Defense Medical Center in Taiwan is er een sterk verband gebleken tussen hoofdpijn en serieuzere klinische problemen zoals depressie en spanningsklachten. Het lijkt erop dat de twee zaken een wederzijdse invloed op elkaar hebben. Fu-Chi Yang, auteur van het onderzoek suggereert dat hoofdpijn genezen dan ook het ontstaan van psychische aandoeningen kan voorkomen.

4. Medicijnen die codeïne bevatten

4. Medicijnen die codeïne bevatten

Stefan Bellini/Wikimedia

Veel medicijnen waarmee pijn kan worden bestreden, inclusief die tegen hoofdpijn, bevatten codeïne, welke een opoïde is met een pijnstillend effect. Jammer genoeg hebben enkele onderzoeken onthuld dat codeïne, hoewel effectief op korte termijn, op de lange termijn de gevoeligheid voor pijn kan vergroten bij patiënten op de langere termijn.

5. Obesitas

5. Obesitas

Pixabay

In veel onderzoeken legt men nu het verband tussen hoofdpijn en obesitas, met name wat migraines betreft. Des te hoger de BMI-index is, des te waarschijnlijker is het dat het een chronisch probleem wordt. Sporten en afvallen hebben een directe effect op de intensiteit van de pijn en kan helpen bij het volledig laten verdwijnen van migraines.

Advertisement

6. Gebrek aan vitamine D

6. Gebrek aan vitamine D

Senior Airman Jensen Stidham

Het gebrek aan vitamine D is gelinkt aan het optreden van hoofdpijn bij patiënten die er het grootste gebrek aan hebben. In dit alles kan de blootstelling aan zonlicht een sleutelrol spelen en is dat bevestigd door het feit dat deze situaties vaker voorkomen in de wintermaanden.

1. Kou

1. Kou

Pixabay

Kou veroorzaakt hoofdpijn en dat voelen we bijna direct. Studies naar volkeren die zich aanpassen aan strenge klimaten, uitgevoerd door het Max Planck-instituut, bevestigen dat. Er zijn twee oorzaken: de plotse vernauwing van de bloedvaten in de hersenen en het gebrek aan zuurstof.

Advertisement

Ok, maar wat voor een hoofdpijn dan?

Ok, maar wat voor een hoofdpijn dan?

Hoofdpijn is geen wetenschappelijke term maar een uitdrukking die in het dagelijks leven wordt gebruikt, maar kan verwijzen naar uiteenlopende situaties. Hier zijn de drie belangrijkste groepen en de belangrijkste gebieden van het hoofd waar de pijn zich concentreert.

  • Spanningshoofdpijn: de meestvoorkomende vorm van hoofdpijn wordt veroorzaakt door te gespannen gelaatsspieren die kunnen gaan ontsteken en pijn kunnen geven. Externe oorzaken kunnen stress, vermoeidheid, een verkeerde houding van lichaam en hoofd zijn.
  • Migraine: migraine is een zeer pijnlijke vorm van hoofdpijn die doorgaans alleen is gelokaliseerd aan een kant van het hoofd, zeer pijnlijk is en wordt veroorzaakt door specifieke omstandigheden: omgeving, stress, felle lichten, hormonen, en onrust. Het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en kan je ernstig beperken.
  • Cluster: deze vorm van hoofdpijn die in deze lijst thuishoren, is het zeldzaamst, is sterk gefocust op een plek en zeer pijnlijk. Tussen de momenten dat deze hoofdpijn zich voordoet kunnen maanden zitten. De oorzaak ervan zijn te achterhalen in een disbalans van chemische stoffen die door de hersenen worden afgegeven, zoals histamine en serotonine.

Om hoofdpijn te kunnen bestrijden en het te voorkomen hebben we zes goede gewoontes op een rijtje gezet die je kunt oppakken.

1. Dieet

1. Dieet

Pixabay

Het is bewezen dat voeding van invloed is op migraines. Het advies is om het eten van producten die mononatriumglutamaat bevatten, dat wil dus zeggen alle dingen die je lang kunt bewaren zoals diepvriesproducten, eten in blik, snacks en sauzen als ketchup en mayonaise. Fruit en groente is altijd een goed dieet in combinatie met verse producten in het algemeen. Het licht voor de hand dat alcohol ook alcohol is af te raden als je last hebt van hoofpijn, met name wodka, rode wijn vanwege de vele histamines die het bevat.

Advertisement

2. Zonnebril

2. Zonnebril

Pixabay

Gezien de dingen die we hadden gezegd over felle lichten, is een zonnebril aan te raden voor mensen die last hebben van hoofdpijn. Uit enkele onderzoeken komt naar voren dat meerdere patiënten zich beter voelen met brillen met gekleurde glazen en die ook binnen kunnen worden gedragen.

3. Caffeïne

3. Caffeïne

Julius Schorzman/Wikimedia

De gunstige effecten van caffeïne op hoofdpijn zijn aangetoond. Samen met een pijnstiller is de hoofdpijn onder controle te houden. Hele koude dranken moeten daarentegen echter worden vermeden. Als je overigens de gewoont hebt om elke dag koffie te drinken, kan stoppen misschien voor hoofdpijn zorgen.

Advertisement

4. Mediteren

4. Mediteren

Spirit-fire/Flickr

Mediteren is een krachtig middel om hoofd en lichaam met elkaar in contact te brengen. Ook in de wetenschappelijke wereld is men van mening dat het helpt om migraines onder controle te houden, gezien stress en onrust een van de voornaamste factoren zijn die migraines veroorzaken.

5. Groen licht

5. Groen licht

Peter Kratochvil/Freestockphotos

Nog even in het verlengde van overprikkelde ogen, er is bij de Harvard Medical School ontdekt dat groen licht in het bijzonder gunstige effecten heeft bij het kalmeren van mensen die vaak hoofdpijn hebben, Experimenten hebben aangetoond dat kamers die sterk zijn verlicht met een enkele kleur zorgde voor hoofdpijn, behalve bij groen.

Advertisement

6. Accupunctuur

6. Accupunctuur

Max Pixel

Spanningshoofdpijn, nogmaals, worden veroorzaakt door samentrekkingen van spieren in het hoofd en kan doeltreffend worden behandeld met accupunctuur. Dit wordt ook bevestigd door de Westerse wetenschap. Meer dan de helft van de patiënten heeft al aanzienlijke verbeteringen gemerkt na nog maar zeven sessies. In een periode van zes maanden waren de effecten uitzonderlijk.

Advertisement