8 nuttige oefeningen voor mensen die last hebben van vermoeide en rode ogen

door Skip

25 Juli 2018

8 nuttige oefeningen voor mensen die last hebben van vermoeide en rode ogen
Advertisement

Van de vijf zintuigen is het zicht zo belangrijk dat het 50% van alle menselijke hersenfunctionaliteit beslaat, maar door het ouder worden, de stress die het gezichtsvermogen te verduren krijgt, krijgen de meeste mensen bepaalde klachten.
Wat we vaak vergeten is dat ogen zijn verbonden aan spieren die kunnen worden getraind en die gezond kunnen worden gehouden. We kunnen de vermoeidheid en roodheid van ogen verminderen, en de manieren en technieken om dat te doen, die zijn er. En ze zijn super makkelijk!

Advertisement

8 oefeningen waarmee je rode en vermoeide ogen vermindert en die je gezichtsvermogen goed doen.

8 oefeningen waarmee je rode en vermoeide ogen vermindert en die je gezichtsvermogen goed doen.

Pixabay.com

  • Zijwaarts bewegen. Kijk naar iets in de verte en beweeg je ogen naar rechts zonder je hoofd te bewegen. Doe dit een aantal seconden en doe dan hetzelfde als je naar links kijkt.

  • Op en neer bewegen. Kijk naar boven en span je een beetje in en houdt dit enkele seconden vast, doe dan hetzelfde wanneer je zo ver mogelijk naar beneden kijkt als je kunt.

  • Diagonaal bewegen. Doe de voorgaande oefening, maar kijk echter eerst links naar beneden en dan naar je rechter bovenhoek. Houd de positie enkele seconden vast met je ogen.
  • Ronddraaiende beweging. Draai je ogen rond alsof je een cirkel met je ogen volgt, eerst vijf keer met de klok mee, dan vijf keer tegen de klok in.

Deze oefeningen kunnen zowel zittend als staand worden gedaan en moeten doe ze vijf keer achter elkaar in series van drie.

Advertisement
Facebook

Facebook

  • Focus van dichtbij, gemiddelde afstand en focus in de verte. Houd je hand op ongeveer 25 centimeter van je gezicht en kijk 15 seconden naar je duim. Kijk dan naar een voorwerp op 50 centimeter afstand en kijk er ook 15 seconden naar. Kijk tenslotte 15 seconden naar iets in de verte.

  • Knijp met je ogen. Knipper flink met je ogen en stop dan. Herhaal dit tien tot vijftien keer.
  • Knipper vlug je met ogen. Probeer dit zo snel mogelijk te doen gedurende 20 seconden.
  • Handpalmen op je ogen. Ga liggen op een donkere kamer, maak je handpalmen warm en leg ze dan op je dichte ogen. Wacht enkele seconden, open je ogen en kijk dan in het duister terwijl je diep ademhaalt. Doe dit net zo lang totdat je de vijf minuten vol maakt.
  • Houd de 20/20/20-regel aan. Als je de hele dag achter een scherm zit, neem dan elke twintig minuten een pauze. Kijk weg van het scherm en focus je op iets dat zes meter bij he vandaan is, minstens 20 seconden lang.

Bonus!

Bonus!

Pixabay.com

Een andere manier om van vermoeide ogen af te komen is door ze te verzorgen met kompressen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door plakjes komkommer of aardappel te gebruiken, of door een maskertje te maken. Wat we je in dit geval aanbevelen is om dat te maken met drie ingrediënten: een eetlepel fijngeschraapte worteltjes, eiwit, een theelepel aloëvera (direct van de plant). Meng alles en breng rond de ogen aan (pas op dat het masker er niet in komt!) en laat 15 minuten inwerken. Je ogen zullen uitgerust en fit zijn! 

Julizs/Wikimedia

Julizs/Wikimedia

Advertisement