9 mensen die regelrecht uit een fantasyboek lijken te zijn weggelopen, maar die eigenlijk gewoon hebben bestaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 mensen die regelrecht uit een fantasyboek…
Herinner je de granieten sarcofaag nog die is ontdekt in Alexandrië? Archeologen hebben hem geopend Deze kaart laat van elk land ter wereld zien naar welk product er het meest wordt gezocht met Google

9 mensen die regelrecht uit een fantasyboek lijken te zijn weggelopen, maar die eigenlijk gewoon hebben bestaan

Door Skip Tromp de Haas
9.552
Advertisement

Ieder mens is uniek en zit de wereld vol met talent: sportfenomenen, wiskundige genieën en begaafde musici. Ook in  ons eigen leven kennen we veel mensen die een bepaalde bijzondere eigenschap hebben en kunnen we zeggen dat hij (of zij) op zijn manier 'speciaal' is. Nou, de mensen met wie we je vandaag kennis willen laten maken, zijn 'specialer' dan de rest.

We bedoelen mensen met een buitengewoon lichaam of denkvermogen, met een uiterst zeldzame aandoening waardoor zij in de ogen van mensen van nu als uitzonderlijk worden gezien. Freaks met andere woorden.

Hier volgen negen van dit soort mensen die minder bekend zijn.

1. Het kamelenmeisje.

foto: Wikimedia

Ella Harper was een prachtige dame, maar was het niet haar gezicht waar mensen op letten als je omgekeerde knieën hebt. Ella werd aan het eind van de 19e eeuw geboren met deze uiterst zeldzame aandoening, waardoor ze op vier poten moest lopen.

Op haar twaalfde werd ze het 'kamelenmeisje' in het Harris Nickel Plate Circus, dat haar uitzonderlijk goed betaalde. Op haar zestiende verliet ze de freakshow en pakte ze haar studie weer op. Ze trouwde en leidde een lang en gelukkig leven.

2. Het reuzenpaar.

foto: Wikimedia

Anna Haining werd geboren in een gezin met normale mensen die een gemiddelde lengte hadden. Alleen was zij op haar vijftiende al de twee meter gepasseerd. Op haar 25ste werd ze verliefd op een circusfreak, Martin Bates, ook een reus zoals zij. Zij trouwden en begonnen samen op te treden in varietéprogramma's met muziek en toneel. Ze probeerden kinderen te krijgen, maar ze stierven allebei voordat het zover kwam. 

Advertisement

3. De 24 persoonlijkheden van Billy Milligan.

Een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis is een zeldzame aandoening die op zich, doorgaans zorgt voor twee, maximaal drie duidelijke psychologische identiteiten die samenleven in een enkel individu. William Milligan had er 24 en hadden enkele van hen misdaden gepleegd. De helft werd door hemzelf als wenselijk beschouwd, de andere helft onwenselijk. Iedere versie van Billy heeft een naam, accent, en soms een andere taal en interesses.

4. De driebenige voetballer.

Francesco Lentini moest een tweelingbroer hebben gehad die echter fuseerde met zijn ruggengraat en was het enige wat hij hem naliet een derde been. Geboren in Sicilië aan het einde van de 19e eeuw, emigreerde hij naar de V.S. waar hij optrad in het circus en zelfs voetbal leerde spelen. In zijn biografie schreef hij hoe hij als kind zich bewust was van andere leeftijdsgenoten die doof en blind waren geboren, en dit hem het idee gaf dat hij niet de grootste pechvogel was en leefde hij zijn leven op een luchtige manier.

5. De stille tweeling.

Un post condiviso da 💒jordyn julianna (@bratpupp) in data:

June en Jennifer Gibbons werden geboren op Barbados in 1963 en dachten velen dat zij doofstom waren of dat ze een autismespectrumstoornis hadden. Toen het gezin verhuisde naar Wales, ontdekten de ouders dat de tweeling een uiterst ingewikkelde manier hadden om zwijgzaam te communiceren die alleen zij kenden. Zij brachten hun tijd door op hun kamer met het schrijven van een dagboek of van spannende verhalen.

Toen de fantasie op was begonnen ze misdaden te plegen, zoals opzettelijk brandstichten en zware mishandelingen plegen. Ze werden opgesloten in een psychiatrische kliniek in aparte kamers. Het viel doktoren op dat zij altijd in dezelfde houding zaten. In 1993 stierf Jennifer en begon June op een normale manier met andere mensen te communiceren en is ze tegenwoordig een gerehabiliteerde vrouw.

Advertisement

6. Christian Heinrich Heineken, het echte wonderkind.

foto: Wikimedia

De titel van wonderkind wordt misschien te vaak geplakt op elke jongeling die lichtelijk boven de norm uitsteekt. Christian, geboren in Lübeck Duitsland in 1721, was er echt een. Kind van een architect en een alchemiste, kon hij praten toen hij 10 maanden oud was. Toen hij een jaar oud was, citeerde hij de bijbel in het Latijn en op zijn derde vermaakte hij de mensen in hogere kringen met geschiedenislessen. Hij stierf op zijn vierde aan coeliakie, maar wisten zijn ouders niet dat hij dit had. We hebben geen idee wat hij had kunnen worden als volwassene. Immanuel Kant heeft een essay over hem geschreven.

7. Petrus Gonsalvus, de man van hout.

foto: Wikimedia

Petrus Gonsalvus werd geboren op Tenerife in 1537 in een gezin van bescheiden komaf. Niemand was toen bekend met hirsutisme, een ziekte waardoor je haar krijgt over je hele lichaam en dachten zijn ouders dat hij was vervloekt door de duivel. Ze verkochten hem aan Franse piraten toen hij amper 10 jaar oud was.

De piraten namen hem met sympathie op en noemden "de man van hout" en brachten hem bij Hendrik II, de Koning van Frankrijk op dat moment. De koning merkte dat de jongen erg intelligent was en dat hij het Frans heel snel oppikte. Zijn vrouw Caterina de Medici, nam hem onder haar hoede en vond zelfs een vrouw voor hem.

Advertisement
foto: Wikimedia

Hij trouwde het bruidsmeisje van Caterina de Medici, ook zij heette Caterina. Hij werd een edelman en kregen zij vier kinderen. Vier van hen erfden de aandoening van hun vader. In de foto's hieronder zie je Magdalena en Antoinette Gonsalvus in aristocratische kledij: pas enkele tientallen jaren later zouden hun grootouders hen verkopen aan piraten voor wat geld.

De kinderen van Petrus, Magdalena en Antoinette Gonsalvus in aristocratische kledij. Enkele tientallen jaren later zouden hun grootouders hen verkopen aan piraten voor wat geld.

foto: Wikimedia
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt