Dit is het ware verhaal achter Villa de Vecchi, het huis met de meeste spoken in Italië

door Skip

13 November 2018

Dit is het ware verhaal achter Villa de Vecchi, het huis met de meeste spoken in Italië
Advertisement

Mensen die gepassioneerd zijn van het paranormale of van spookverhalen zullen zeker wel iets gehoord hebben over Villa de Vecchi', dat wordt beschouwd als het huis met de meeste spoken in Italië en een van de zeven plaatsen ter wereld waar het 't meest spookt. Anders dan bij vele andere legendes of verhalen die draaien om andere plekken waar het spookt, lijkt het verhaal dat in de provincie Lecco wordt verteld gebaseerd te zijn op feiten die nooit werkelijk hebben plaatsgevonden en die deze woning in de loop der jaren een slechte reputatie hebben gegeven. Da's zonde want ooit was Villa de Vecchi een van de meest luisterrijke plaatsen in het gebied...

Advertisement
jeff kerwin/Flickr

jeff kerwin/Flickr

Misschien kent niet iedereen Villa de Vecchi. Het is een ongeëvenaard iconische locatie die te vinden is in Cortenova in de provincie Lecco op een steenworp afstand van het Comomeer. De residentie was ooit een van de meest luisterrijke gebouwen waar het geld als het ware van af droop. Helaas is het ook berucht vanwege de reputatie dat het 't huis met de meeste spoken heet te zijn in niet alleen Italië, de wereld zelfs. Architect Alessandro Sidoli kreeg van Felice de Vecchi de opdracht om dit huis te bouwen. Laatstgenoemde was een vaderlandslievende kunstenaar die een rol speelde in de vijfdaagse opstand tegen de Oosternrijkers in Milaan en was hij een belangrijk figuur in de wederopstanding van Italië.

Bijna honderd jaar lang was het een referentiepunt in het gebied vanwege de combinatie van bouwstijlen en vanwege de grote tuin van 130.000 vierkante meter. De inrichting en de afwerking van dit optrekje waren van grote waarde. Felice de Vecchi koos als kunstenaar zijnde het meubilair met de grootste zorg uit en liet hij dat uit heel de wereld bezorgen en dan met name uit landen uit het oosten. Maar wat is dan de reden dat het huis van een weledele en hooggeachte heer van die tijd wordt beschouwd als een van de locaties ter wereld waar er de meeste spoken zijn?

Advertisement
Visualizza questo post su Instagram

2010

Un post condiviso da ☠️🕷🦇 (@blonde_in_urbex_) in data:

Dat komt allemaal door een legende die verhaalt over een aantal tragische dingen die de familie De Vecchi is overkomen en dat toen als het ware oversloeg op hun hele residentie. Men zegt dat op een dag toen de graaf terugkwam van een wandeling dat hij zijn vrouw en dochter dood aantrof, op brute wijze vermoord in Villa de Vecchi. Jaren later toen ook de heer des huizes kwam te overlijden namen vreemde en verontrustende bovennatuurlijke entiteiten bezit van het huis, zo wil de legende. Zij maakten van de woning een ruïne en ruïneerden zij ook de naam van de De Vecchi's. De legende werd zo verwoed overgedragen dat de Engelse spiritualist Aleister Crowley er zelfs obscure esoterische rituelen organiseerde toen hij er twee nachten verbleef.

De man zou zijn gevlucht op de derde dag en zou hij geklaagd hebben over enge entiteiten zoals een piano die een melodie speelt wat niet te verklaren valt. Dit is waarschijnlijk met de jaren het populairste verhaal geworden want er zijn zelfs nu nog mensen die van buiten de muren van het huis nog een piano horen spelen. Het meest griezelige van dit alles is dat er daadwerkelijk een piano staat die echter al kapot is en een voorwerp voor religieuze rituelen is geworden in het spookhuis.

De realiteit steekt natuurlijk heel anders in elkaar dan de legende en hielp de staat van verval van Villa de Vecchi voor de geruchten en verhalen die al jaren werden verteld. Waarschijnlijk is alles wat er gezegd wordt over deze plek onwaar en heeft ook Crowley daar nooit ook maar één uur doorgebracht. Dit verhaal (net zoals bij alle andere legendes) heeft alleen maar vandalen aangetrokken die bij hebben gedragen aan de vernielingen aldaar. Het echtpaar De Vecchi stierf een natuurlijke dood in 1938 en richtten hun kinderen het in als toevluchtsoord voor vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Giuseppe Negri, de laatste zoon van de oorspronkelijke terreinbeheerders vertelde in een interview in 2013 dat deze verhaaltjes onzin zijn en dat hoe in die tijd de hersenspinsels van een aantal mensen onderdeel zijn geworden van de publieke opinie. Wat ooit een vooraanstaande locatie was verkeert nu in verschrikkelijke staat en is er van het kostbare meubilair dat Felice de Vecchi toendertijd van overal en nergens in de wereld liet overkomen, niets meer over. Door de jaren zijn er enkele voorzichtige pogingen gedaan om deze plek weer nieuw leven in te blazen onder meer in de jaren 2000 door de FAI, een landelijke organisatie die zich inzet voor bescherming van onder andere monumenten. Zij hebben echter moeten opgeven omdat er een prijskaartje van zes miljoen hing aan de restauratie.

Het is te hopen dat dit hele mediacircus rondom deze plek ervoor kan zorgen dat het weer de luister en het aanzien in het gebied krijgt van weleer.

Advertisement