Alzheimer voorkomen is misschien makkelijker dan je denkt: hier zijn twee dingen die je kan doen

door Skip

28 Juli 2018

Alzheimer voorkomen is misschien makkelijker dan je denkt: hier zijn twee dingen die je kan doen
Advertisement

De hoofdkenmerken van Alzheimer kunnen in verband worden gebracht met insulineresistentie. Tachtig procent van de mensen die lijden aan deze neurologische aftakelingsziekte zijn minder gevoelig voor of hebben zij al diabetes type 2 gekregen.

Dit verband komt zo vaak voor dat medici Alzheimer "diabetes type 3" zijn gaan noemen. Dit betekent nog niet dat diabetes Alzheimer veroorzaakt, maar dat er aan de hand van dit verband wel kan worden uitgezocht hoe het kan worden voorkomen.

Wat kan je doen om het risico te verminderen dat je Alzheimer krijgt?

Wat kan je doen om het risico te verminderen dat je Alzheimer krijgt?

Pixabay.com

De hoofdoorzaak van deze degeneratieve ziekte is nog niet helemaal duidelijk, maar het is bekend dat de kans om de genetische vorm te krijgen 70% is (andere risicofactoren zijn trauma's, depressie of een te hoge bloeddruk).
Dit begint te ontstaan al ruim voordat de symptomen de kop op steken, sterker nog, er gaan eerst tientallen jaren aan slechte verwerking van suikers aan vooraf, deze verwerking kan ten tijde van de Alzheimerdiagnose al met 25% zijn afgenomen; daarom is preventie belangrijk!

Hier volgen twee dingen die je kan doen om het gevaar voor te zijn dat je diabetes krijgt, en dus de kans op het krijgen van Alzheimer:

  1. Testen tot in hoeverre je insulineresistentie hebt. Simpele bloedtestjes en een bloeddrukmeting is voldoende om dit gegeven helder te krijgen. Je arts kan je hierbij helpen, en als de waardes niet echt bemoedigend zijn, gelijk doorgaan naar punt twee.

  2. Beginnen met het minderen van geraffineerde suikers. Ook al blijkt uit de resultaten dat je niet insulineresistentie hebt, blijf je door in grote mate geraffineerde suikers te eten wel vatbaar voor de mogelijkheid het te krijgen. Deze suikers zitten vooral in producten als tafelsuiker, honing, glucosesiropen (ahornsiroop, agavesiroop, etc.), graanproducten, knolgewassen zoals aardappels, fruitsappen, maiszetmeel en aardappelzetmeel. Zoals je wel gemerkt zal hebben bestaat de eerste stap vooral uit drastisch terugschroeven van het eten van zoete dingen.

In het geval dat je al weet dat je insulineresistentie hebt, moet je met een algeheel dieet beginnen dat laag in suikers is. Door deze verandering te maken kan je je triglyceride-, bloed- en suikerwaardes binnen enkele weken zien verbeteren. In een onderzoek uit 2012 is er overigens vastgesteld hoe dit binnen slechts zes weken al gunstig uitpakte voor mensen die de zogenaamde "lichte cognitieve stoornis" krijgen, oftewel de overgangsfase van het normaal ouder worden en dementie, die ook kan worden gezien als een soort voorfase van Alzheimer.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351418/

http://www.diagnosisdiet.com/how-to-diagnose-prevent-and-treat-insulin-resistance/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116949/

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Advertisement