14 idiote dingen die door mensen in de Middeleeuwen als waar werden beschouwd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
14 idiote dingen die door mensen in…
De somberheid in augustus heeft een naam: waarom we het krijgen en hoe we er overheen kunnen komen 12 oude gewoontes bij het daten die we weer nieuw leven in zouden moeten blazen

14 idiote dingen die door mensen in de Middeleeuwen als waar werden beschouwd

2.017
Advertisement

Alle mensen vinden de Middeleeuwen een donkere geschiedenisperiode, nog heel onduidelijk in veel opzichten. Heksenjachten strijd om dominantie en kwezelarij kenmerkten deze periodes. Er bestaan 14 mythes, aspecten of bijgelovigheden zo bizar... mensen in de Middeleeuwen geloofden er gewoon echt in.

En zo is er ook iets dat gewoon helemaal niet blijkt te kloppen, maar dat wij, mensen uit de 21ste eeuw, lang voor waar hebben gehouden.

1. Bijen waren vogels

In middeleeuwse encyclopedieën werden bijen als kleine vogels beschouwd die buiten dat ze honing produceerden, ook in oorlog waren met andere bijenkorven. Men geloofde bovendien dat als zij de wetten van hun bijenkorf overtraden, dat zij dan zichzelf in brand zouden zetten uit schuldgevoel.

2. Inkepingen in je tanden als bewijs van je krijgskunsten

Vikingen lieten inkepingen maken in hun tanden zodat ze beter konden vechten. Volgens een ander bijgeloof konden alleen de beste krijgers ze laten zetten.

Advertisement

3. Kinderen voelden geen pijn

In de Middeleeuwen geloofden ze dat de hersenen van kinderen nog niet ontwikkeld waren en dat ze daardoor geen pijn konden voelen. Operaties op kinderen werden uitgevoerd zonder enige vorm van natuurlijke verdoving, als ze huilden, dan dachten mensen dat dit was omdat ze stout waren geweest.

4. Kinderen die al volgroeid zijn in het zaad van de man

Vroeger dacht men dat kinderen al volgroeid waren in het zaad van de man en dat de buik van de vrouw een couveuze was waar ze groter moesten worden.

5. Dieren konden voor het gerecht worden gesleept

Dieren konden als criminelen worden gezien en dus worden vervolgd. In Lausanne werden rupsen ervan beschuldigd dat ze de oogst hadden opgevreten en werden ze verjaagd uit de stad en buitengesloten. Katten werden vaak terechtgesteld omdat ze als dieren van de duivel werden beschouwd.

Advertisement

6. Er was een continent in de Stille Oceaan

Er werd gedacht dat er een enorm continent was in de Stille Oceaan. Het bestaan van de Paaseilanden zou het bewijs zijn van een eiland dat gaandeweg wegzakte, genaamd Pacifida, Mu of Lemuria.

7. Met het bloed van gladiatoren genas je epilepsie

foto: maxpixel.net

Gladiatoren (de laatste gevechten dateren uit de vroeg jaren van de Middeleeuwen) brachten offers vooraf aan gevechten om steviger en sterker te zijn. Daarom hadden epileptici de gewoonte hun bloed te drinken.

Advertisement

8. Bevers waren vissen

Bevers werden als vissen gezien, en at men ze daarom op tijdens feesten. Testikels waren waardevol als medicijn, daarom werd er op hen gejaagd.

9. Titivillus

foto: Wikipedia

Dit was de spellingsfoutenduivel. Monniken schreven talloze boeken over en geloofden dat dit figuur alle fouten die zij in hun leven hadden gemaakt zou verzamelen en ze die laten zien bij hun dood, voor de poort van het paradijs en hen niet zouden doorlaten.

Advertisement

10. Geesten die in spruitjes woonden

foto: Pixabay.com

In middeleeuws Groot-Brittanië sneed men kruisjes in de spruitjes om de kleine demonen die erin zaten, uit te drijven. Vandaag wordt dit nog steeds gedaan om ze sneller te laten koken.

11. Sommige dieren werden uit zichzelf geboren

foto: Pixabay.com

In de Middeleeuwen dachten ze dat insecten, schimmels, ongedierte ratten en muizen in hun eentje werden geboren uit de grond en vanuit afval. Ze verschenen gewoon uit het niets.

12. Het hart werd apart begraven

In de Middeleeuwen was het bij belangrijke personen gebruikelijk om hun hart afzonderlijk van hun lichaam te begraven. Dat werd dan begraven op een plek waar het lichaam niet kon worden gelaten.

13. Heksen stalen mannelijke geslachtsdelen

In de Middeleeuwen stond er in het beruchte "Malleus Maleficarum"; de Heksenhamer, geschreven dat heksen mannelijke genitaliën stalen om ze te gebruiken als huisdieren. De bron van deze kletspraat is waarschijnlijk het koro, een syndroom waardoor mensen denken dat er organen zijn verdwenen.

14. De melodie van Triton

In de Middeleeuwen verbood de kerk een bepaald aantal noten, Triton's interval genaamd. Ze dachten dat je hierdoor de duivel kon oproepen. Werd je gesnapt als je hem speelde, werd je direct gearresteerd.

Wat wij geloven over de Middeleeuwen...

De Middeleewen worden door iedereen gezien als een donkere en mysterieuze periode. Hoewel we in deze reeks bijzonder vreemde en verontrustende dingen hebben gezien, is niet alles wat we geloven, waar. Sterker nog, veel dingen zijn overdreven.

Er zijn veel dingen die overdreven zijn, van mensen die zich eens in het leven wasten, tot vrouwen die alleen maar zonder respect werden behandeld. Zoals we kunnen zien op deze plaatjes, eindigden niet alle meisjes die geen man hadden, in het klooster. Ze konden werken, als beeldhouwer, schilders, kopiist, wasvrouwen en andere werkzaamheden.

Niet per se en altijd waren vrouwen het mikpunt van belediging zoals bijvoorbeeld te zien is op dit schilderij. Veel vrouwen zochten dus werk en hielpen hun gezinnen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt