Vleeswaren staan officieel op de lijst van kankerverwekkende stoffen, naast asbest en roken

door Skip

09 Augustus 2018

Vleeswaren staan officieel op de lijst van kankerverwekkende stoffen, naast asbest en roken
Advertisement

Dat rood en bewerkt vlees mogelijk kankerverwekkend zouden zijn, dat was al enige tijd bekend, en misschien hebben veel mensen zich wel vastgeklampt aan het idee dat dit toch nog niet helemaal zeker was, alhoewel de kans toen ook al groot was dat het kankerverwekkend is. Maar dit keer is het de bevestiging dat deze voedingswaren slecht zijn voor de gezondheid, hetgeen wat nieuws is. In die mate zelfs dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) ze op de lijst heeft gezet van stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Officieel.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Voordat dit gegeven officieel werd gemaakt en rood en bewerkt vlees op de lijst werd gezet van stoffen die de kans op kanker doen toenemen, is er naar meer dan 800 studies gekeken om het verband dat er bestaat tussen rood vlees en het ontstaan van tumoren naar voren te halen.

De eerste stap in dit lange onderzoek is het plaatsen van bewerkt vlees in de categorie van gegarandeerde kankerverwekkers, waar je ook asbest, sigarettenrook, ethylalcohol, UV-straling en HPV aantreft. Rood vlees is echter in de direct volgende categorie geplaatst, oftewel de stoffen die waarschijnlijk kanker veroorzaken.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Maar laten we duidelijkheid scheppen. Met bewerkt vlees wordt vlees bedoeld dat direct wordt bewerkt om de houdbaarheid te verlengen (door toevoeging van conserveringsmiddelen) of de smaak ervan te verbeteren (rijpen, roken, zouten en verschillende toevoegingen).

Ook kunnen enkele bereidingsmethodes negatieve invloed hebben en de kans dat je kanker krijgt doen toenemen. Vlees dat direct in contact komt met een vlam of gloeiend hete oppervlakken kunnen eraan bijdragen dat vlees gevaarlijker wordt. Vergeleken met de zekerheid die er bestaat over de bovengenoemde bewerkingsmethodes, zijn ze nog niet helemaal zeker over hoe het zit met de bereidingsmethodes omdat er nog moet worden opgehelderd welke rol polycyclische aromatische koolwaterstoffen hebben, oftewel de chemische verbindingen die ontstaan wanneer vlees wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.

Moeten we ophouden met het eten van vlees?

Moeten we ophouden met het eten van vlees?

pixabay.com

Dr. Kurt Straif van de Wereldgezondheidsorganisatie tempert eventuele zorgen en angst en maakt het behapbaarder wat precies de kansen zijn voor iemand. Op basis van het onderzoek zou 50 gram vlees per dag de kans met 18% verhogen dat je darmkanker krijgt (het soort kanker dat het meest is gezien in combinatie met de consumptie van bewerkt vlees). Het is een hoog percentage ja, maar dat moet wel worden gelezen in verhouding met het risico met betrekking tot deze voedingsmiddelen.

Met andere woorden, de kans op kanker krijgen in je darmen door het eten van rood en bewerkt vlees is klein, maar dit risico neemt wel in verhouding toe met de regelmaat waarmee je vlees eet.

En daarom blijkt juist "met mate" de sleutel te zijn tot het verkleinen van het risico, in combinatie met andere gezonde gewoontes die we allemaal wel kennen (sporten, niet roken, niet te veel alcohol...). Door het onderzoek wordt je wel geprikkeld om na te gaan denken om het eten van rood vlees tot het strikt onmisbare te beperken en je het bewerkte vlees laat staan. Ook omdat er in vlees belangrijke voedingsstoffen zitten die je je lichaam niet mag onthouden zoals ijzer, zink en vitamine B12.

Bron:

Advertisement