Er zitten meer bacteriën in de bakken bij de securitycheck op het vliegveld dan in een wc

door Skip

11 September 2018

Er zitten meer bacteriën in de bakken bij de securitycheck op het vliegveld dan in een wc
Advertisement

In het dagelijks leven houden we in onze handen dingen vast die, en zijn er oppervlaktes die al gauw een verzamelpunt voor bacteriën kunnen worden, vooral als deze niet op de juiste manier worden gedesinfecteerd. Een openbare wc is weliswaar de plek waar bacteriën zich ophopen, maar wordt er hier bijvoorbeeld juist heel goed en vaak schoongemaakt omdat we de wc zien als een bacteriegevoelige plaats. En zo ontstaat er dus de paradoxale situatie dat sommige standaard gebruiksvoorwerpen meer bacteriën kunnen bevatten dan bijvoorbeeld een toilet.

Dit blijkt tenminste uit een onderzoek waarbij er is gekeken naar de bakken die we gebruiken om onze persoonlijke eigendommen in te leggen voordat we aan boord gaan van een vliegtuig op een luchthaven.

Mattes / Wikipedia Creative Commons

Mattes / Wikipedia Creative Commons

Onderzoekers van de Universiteit van Nottingham en het Finse Gezondheidsinstituut hebben samengewerkt. Zij namen verschillende monsters van verschillende plekken op het vliegveld van Helsinki gedurende de winterperiode. Toen de monsters die waren afgenomen van de plastic bakken bij de bagagecontrole onder de microscoop kwamen te liggen, viel het op dat er op 50% van deze bakken er rhinovirussen en adenovirussen zaten. Deze veroorzaken verkoudheid en griep.

Het artikel dat werd gepubliceerd in het blad BMC Infectious Diseases, sloot af met de conclusie dat je deze voorwerpen in alle opzichten als een perfecte drager van virussen en bacteriën kunt zien.

Advertisement
Alex Graves/Wikimedia

Alex Graves/Wikimedia

Als je bedenkt hoeveel mensen doorstromen op een vliegveld, dan is dit nieuws op zich niet zo verrassend. Maar wat wel zorgelijk kan zijn is dat deze plastic bakken niet hoog op het lijstje staan van de voorwerpen die dagelijks worden ontstmet, net als bijvoorbeeld ook restaurantmenukaarten, die ook erg onder de bacteriën zitten. Bovendien kunnen er op de op het vliegveld aanwezige oppervlakken enorm veel verschillende virussen zitten, aangezien deze plaats een een knooppunt is voor reizigers van over de hele wereld.

Het is hiermee niet gezegd dat je ineens maar niet meer moet gaan vliegen, maar als je de volgende keer op een vliegveld bent, was dan je handen of neem vochtige doekjes mee voor het moment nadat je door de securitycheck bent geweest... ook al een klein virusje zou namelijk al je vakantie kunnen verpesten!

Advertisement