Oma had gelijk: zonlicht binnenlaten doodt bacteriën in je huis

door Skip

12 November 2018

Oma had gelijk: zonlicht binnenlaten doodt bacteriën in je huis
Advertisement

De moderne mens maakt zich erg zorgen over zijn gezondheid en wil het koste wat het kost voorkomen dat het iets onder de leden krijgt. Het gebruik van bacteriedodende en desinfecterende middelen is net als vitamines en voedingssupplementen die beloven het immuunsysteem te versterken, de afgelopen jaren explosief gestegen.

Door ons levensritme is de kans groter dat we kwetsbaarder zijn, in de eerste plaats door stress die de verdedigingsmechanismes van het lichaam verzwakt. Onze opa's en oma's werden minder vaak ziek terwijl ze geen multivitamines slikten en wel om een aantal redenen. Een bepaalde gewoonte is mettertijd verdwenen, maar dankzij een onderzoek weten we hoe effectief deze nog altijd op natuur gebaseerde gewoonte is in de strijd tegen bacteriën.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Tijdens een recent onderzoek van de Universiteit in Oregon werd er waargenomen hoe effectief zonlicht is in het doden van bacteriën die je doorgaans aantreft in bewoonde huizen. In de tijd waarin we nu leven gaan we vaak 's morgens vroeg weg en sluiten we ramen en luiken omwille van de veiligheid en de privacy. Maar zonlicht buiten je ruimtes in huis houden heeft zo zijn gevolgen.

Onderzoekers hebben stofmonsters genomen in enkele woningen in Portland om die vervolgens in drie modellen van huizen op kleinere schaal te verspreiden. Een van deze huizen hielden ze tijdens het hele onderzoek in het donker, werd de tweede regelmatig blootgesteld aan uv-licht en het derde huis aan zonlicht. Na een oeriode van 90 dagen (de gemiddelde levensduur van stof) werden de bacteriën aanwezig in het stof van de drie huizen onderzocht.

Advertisement
E.mil.mil/Wikimedia

E.mil.mil/Wikimedia

Hier kwam uit naar voren dat de bacteriën in het donkere huis in leven waren, d.w.z. dat ze zich konden vermeerderen. Het percentage daalde naar 6,8 procent in het huis waar de zon naarbinnen kwam en 6,1 in het huis dat werd verlicht met uv-straling. Van uv-licht was het al bekend dat het een goede ontsmetter was, maar wat opviel was de opvallende gelijkenis met zonlicht.

De meeste ramen filteren uv-licht en blijkt zonlicht dus affectief te zijn in het doden van bacteriën zelfs als het uv-component ontbreekt. 

Het was vroeger een dagelijkse gewoonte om ramen in kamers te openen of sowieso de gordijnen te openen en zonlicht binnen te laten. Door de manieren waarop we vandaag allemaal leven is het lastiger tijd te vinden om dit te kunnen doen. Maar is het nou echt de beste oplossing om pillen te slikken en wonderdrankjes te drinken om het immuunsysteem te versterken als we de natuur hebben die ons helpt gezond te blijven? Zelfs ruimtes reinigen met bacteriedodende middelen en ontsmettingsmiddelen is geen oplossing, want deze producten halen ook de goede bacteriën weg waardoor paradoxaal genoeg de verdedigingsmechanismen van het lichaam verzwakken.

Bron:

Advertisement