Er zit een stofje in rode wijn en pure chocolade die veroudering omkeert volgens een onderzoek - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er zit een stofje in rode wijn en pure…
Bij deze bar krijgen kersverse moeders die de borst moeten geven een zitplaats en een gratis kop thee Chinese onderzoekers hebben een kunstmatige zon gemaakt die warmer is dan de zon zelf. Waar kun je dit voor gebruiken?

Er zit een stofje in rode wijn en pure chocolade die veroudering omkeert volgens een onderzoek

Advertisement

Er is super goed nieuws te melden in de wetenschappelijke wereld. In rode wijn en pure chocolade zitten er samengestelde stoffen die het verouderingsproces van cellen kunnen omkeren. Een hele interessante, allesbehalve en ogenschijnlijk oppervlakkige ontdekking. Onderzoekers zijn namelijk niet op jacht naar elixer dat het leven verlengt en evenmin eentje die je de eeuwige jeugd schenkt, maar naar een manier waarop je zeker weten gezonder kunt leven, ook als je al op leeftijd bent. Dit geheim zit hem nou net in rode wijn en chocolade...

foto: pixabay.com

De universiteiten van Brighton en van Exeter hebben de onderzoeken gedaan. Zij hebben al tijden meer duidelijkheid proberen te scheppen in het verouderingsproces. Het doel van het onderzoek om senescente cellen (die dus al het vermogen om zich te delen niet meer hebben) als jonge cellen eruit te laten zien en te laten doen alsof ze jong zijn.

Dit lukte omdat er in resveratrol een uitstekende bondgenoot werd gevonden. Dit is een chemische verbinding die is te vinden in rode wijn, pure chocolade, rode druiven en bosbessen. Het was voldoende om senescente cellen contact te laten maken met kweekjes van resveratrol om weer celdeling waar te mogen nemen. Die celdeling ging net zo goed als bij jonge en perfect werkende cellen.

Daarnaast zijn de cellen ook grotere telomeren gaan vertonen. Telomeren zijn de uiteindes van chromosomen; doordat die korter worden met de jaren wordt je gevoeliger voor ziektes.  Door het krimpingsproces van telomeren om te keren breng je het lichaam weer terug naar een betere gezondheidstoestand.

De insteek van het onderzoek was niet een elixer te vinden waardoor we jonger blijven en langer blijven leven. Resveratrol heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wordt die er zeker beter op vanuit een gezondheidstechnisch standpunt. Is het dus wenselijk om meer wijn en chocolade te gaan consumeren? Nee! De effecten vam resveratrol zijn niet hetzelfde wanneer je dit via eten binnenkrijgt. Het onderzoek is vooral nuttig voor het bedenken van een behandeling voor enkele gezondheidsklachten of voor omstandigheden waar er sprake is van vroegtijdige veroudering.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt