Aromavloeistoffen in e-sigaretten zouden mogelijk een rol spelen in "popcornlongziekte"

door Skip

21 November 2018

Aromavloeistoffen in e-sigaretten zouden mogelijk een rol spelen in "popcornlongziekte"
Advertisement

Vaporizers worden steeds gewoner, ook wel pod e-sigaretten genoemd. Deze zijn een groot succes onder rokers en net iets anders dan de op standaard sigaretten gelijkende e-sigaretten. Ook al zijn ze "gezonder" dan de meer standaard pakjes sigaretten, kunnen ze toch problemen geven voor je gezondheid door de nicotine en ander stoffen die in de aromavloeistoffen zitten. Diacetyl is een van deze stoffen, eerder gelinkt aan de luchtwegaandoening "popcornlong."

via thisisinsider.com

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn steeds meer jongeren die 'dampen' met een vaporizer omdat die een zelfde soort ervaring biedt als roken, maar dan minder schadelijk voor de gezondheid. Hiermee is echter niet gezegd dat je helemaal los kunt gaan: er is namelijk al meerdere keren aangetoond hoe ze voor problemen kunnen zorgen in het hart- en vaatstelsel; door de dampen te inhaleren waar nicotine in zit, ondanks dat de hoeveelheid minder is dan in een standaard sigaret, kan de bloeddruk stijgen en de slagaders vernauwen.

In een folder die is uitgegeven door het hoofd van het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid, waarin de mogelijke schadelijke effecten staan vermeld die e-sigaretten kunnen veroorzaken, zouden er andere stoffen zijn naast nicotine die niet zijn meegerekend. Diacetyl bijvoorbeeld een aromatische chemische stof waarvan bekend is dat deze is gelinkt aan de zogenaamde popcornlongziekte. We willen natuurlijk niet zeggen dat deze vaporizers per se deze ziekte als gevolg hebben, maar wel dat in aromavloeistoffen waar diacetyl in zit iets te maken hebben met bronchiolitis obliterans (wetenschappelijke naam voor popcornlongen).

Advertisement
Yale Rosen/Wikimedia

Yale Rosen/Wikimedia

Bij deze vorm van bronchiolitis zijn de bronchiolen ontstoken, de kleinste luchtwegen die er zijn in de longen. Als deze beschadigd raken dan kunnen er littekens ontstaan die slecht zijn voor de ademhaling, met symptomen als hoesten, kortademigheid, astma etc... Deze ziekte dankt zijn naam aan een onderzoek uit 2000 dat werd verricht nadat 8 werknemers van een bedrijf dat magnetronpopcorn maakt, ernstige vormen van deze ziekte haddden gekregen. Toen alle werknemers werden getest bleken er ook andere klachten te zijn aan het luchtwegapparaat die later in verband werden gebracht met diacetyl die in het boteraroma van de popcorn zit.

Volgens een onderzoek dat is gedaan in 2015 naar smaken voor sigaretten, werd in 39 van de 51 vloeistoffen diacetyl aangetroffen. Er is op dit moment nog geen studie waarbij er een direct verband is tussen e-sigaretten en bronchiolitis obliterans, maar deskundigen raden aan om het matig te gebruiken om problemen te voorkomen. Ook al zijn ze in mindere mat schadelijk, toch zijn ze schadelijk en zijn ze verslavend.

Ecig Click/Flickr

Ecig Click/Flickr

Een aantal producenten van vloeistoffen hebben aangegeven dat ze geen diacetyl toevoegen aan hun product terwijl in Engeland echter een verbod geldt op aroma's voor e-sigaretten.

In ieder geval is er bewust mee omgaan het advies, op plekken waar het mag en erop letten of er kinderen en zwangere vrouwen in de buurt zijn.

Advertisement