8 signalen die ons lichaam ons kan sturen als er een vitamine D-tekort is - Curioctopus.nl
x
8 signalen die ons lichaam ons kan sturen…
Een studie legt uit waarom mensen met een hoog IQ minder sociaal zijn Wat het betekent om een persoonlijkheid van het type A, B, C of D te hebben en hoe van deze kennis te profiteren

8 signalen die ons lichaam ons kan sturen als er een vitamine D-tekort is

04 December 2018 • Door Janine
43.391
Advertisement

Vitamine D is een vitamine die we voornamelijk krijgen door de blootstelling aan zonnestraling en is erg belangrijk voor ons lichaam omdat het rechtstreeks de botten en het immuunsysteem beïnvloedt. Vooral in de wintermaanden kan de inname van deze stof onvoldoende zijn, wat resulteert in een reeks lichamelijke problemen voor ons lichaam. Vitamine D-tekort kan zich op verschillende manieren uiten en geen van deze symptomen moet over het hoofd worden gezien, dus hier zijn de 8 belangrijkste signalen die ons lichaam ons geeft wanneer we het nodig hebben.

1. Botpijn

foto: Pxhere

Een tekort aan vitamine D kan de regelmatige instroom van calcium in het botweefsel aantasten. Dit kan leiden tot skeletale aandoeningen zoals osteomalacie, verzwakking van de botten, verschillende skeletspierpijnen en andere ziekten die verband houden met osteoporose.

2. Lage immuunafweer

Deze vitamine ondersteunt ons immuunsysteem, sinds de oudheid werd het gebruikt om infecties te behandelen in plaats van antibiotica die nog niet waren uitgevonden. Frequente virale infecties kunnen worden geassocieerd met een vitamine D-tekort.

Advertisement

3. Haaruitval

foto: Pixabay

Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot dunner worden en een daaropvolgende uitval van het haar. Vitamine D is erg belangrijk in de fase van oorsprong en vorming van haar en wordt vaak gebruikt als een supplement in de behandeling van haaruitval.

4. Langzame genezing van wonden

foto: Maxpixel

Een studie toonde aan dat een vitamine D-behandeling voetzweren bij patiënten met diabetes significant vermindert. Deze vitamine heeft volgens de tests positieve effecten op cholesterol- en glucosegehalten bij patiënten.

5. Overmatig zweten vanuit het voorhoofd

Vitamine D-tekort manifesteert zich bij pasgeborenen door overmatig zweten, maar bij volwassenen kan dit tot uiting komen door het overmatig zweten vanuit het voorhoofd in vergelijking met de rest van het lichaam.

Advertisement

6. Spierpijn

foto: Maxpixel

Naast de botten komt dit tekort ook voor in de spieren die spierpijn, verlies van spiermassa, zwakte en slecht herstel na lichamelijke activiteit veroorzaken.

7. Depressie en angst

Vitamine D beïnvloedt vele delen van het lichaam, inclusief onze hersenen. Wanneer we het innemen, maken we neurotransmitters vrij zoals dopamine en serotonine die de hersenfunctie beïnvloeden. Volgens studies kan het ontbreken van vitamine D daarom angst en depressie veroorzaken.

Advertisement

8. Vermoeidheid en zwakte

Weinig slaap of een zeer uitputtende levensstijl kan de oorzaak zijn van vermoeidheid en moeheid. Volgens studies kan ook een vitamine D-tekort worden geassocieerd met deze vorm van vermoeidheid.

Als je enkele signalen van vitamine D-tekort in je lichaam opmerkt, maak dan een afspraak met je arts, hij zal weten hoe hij de juiste doses van deze vitamine moet voorschrijven!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt