Nu de ijskappen smelten op Antarctica ontstaan daar watervallen, meren en rivieren die nog nooit eerder zijn gezien

door Skip

16 December 2018

Nu de ijskappen smelten op Antarctica ontstaan daar watervallen, meren en rivieren die nog nooit eerder zijn gezien
Advertisement

De veranderingen in het klimaat worden voornamelijk veroorzaakt door wat mensen doen. Een aantal van de grootste oorzaken van milieuvervuiling zijn: ondoordacht gebruik van fossiele brandstoffen, incorrecte afvalverwerking, milieuslopende vormen van landbouw, teveel grond die wordt gebruikt en intensieve veeteelt. De klimaatveranderingen zijn het gevolg van onjuist handelen door de mens, die het leven op aarde op op zo'n manier in gevaar brengt dat het niet meer kan worden hersteld. Het is zelfs zo erg dat er in enkele permanent bevroren gebieden op Antarctica nu plaats is gekomen voor waterbekkens zoals rivieren, meren en enorme watervallen.

Advertisement
 Earth Institute/YouTube

Earth Institute/YouTube

Een van de ernstigste en gevaarlijkste gevolgen van de opwarming van de aarde is voor de planeet dat het landijs op de Noord- en Zuidpool smelt. Dit smelten vindt gaandeweg plaats en zorgt voor een toenemende hoeveelheid water in oceanen, waardoor de zeespiegel onvermijdelijk stijgt.

Volgens enkele onderzoeken zou de zeespiegel met ongeveer 60 meter kunnen stijgen door het ontdooien van het Zuidpoolcontinent. Natuurlijk kan dit hele continent niet van de ene op de andere dag smelten, maar moeten we niet vergeten dat jaar na jaar het tempo waarin dit ijs smelt in deze regio's, enorm is toegenomen. Het smelttempo is in de laatste decennia zelfs verdrievoudigd, dat betekent dat er per jaar gemiddeld 76 miljard ton ijs smelt!

Advertisement
 Earth Institute/YouTube

Earth Institute/YouTube

Zoals je kunt zien op de beelden heeft dit als resultaat dat er rivieren en watervallen ontstaan (dit gebeurde voorheen alleen in de zomer). Wat er gebeurt op de Nansen-ijsplaat op Antarctica is daar een voorbeeld van. De beelden zijn opgenomen door de camera's van het Korea Polar Research Institute.

Deze waterbekkens zijn nu een permanent verschijnsel geworden. Gezien de huidige omstandigheden zal het smelten toenemen en komt de stabiliteit van het milieu op heel de aarde in gevaar, denk aan verzuring van de oceaan, met als gevolg dat ecosystemen in zee verdwijnen, zeestromen die veranderen; dit zouden slechts een paar van de problemen zijn die deze ramp met zich mee zou brengen.

Het smelten van het ijs op Antarctica is niet te stoppen, maar om te voorkomen dat het tempo waarin dit gebeurt omhoog gaat, moeten er een aantal voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het doel hiervan moet niet alleen zijn om niet meer overbodig te verbruiken, maar moet ook de huidige manier anders waarop industriële bedrijven omgaan met de natuur.

Advertisement