Vijf psychologische voordelen die je alleen kan krijgen door te zwemmen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Vijf psychologische voordelen die je…
20 dieren die zijn geboren met een Onze obsessie met smartphones krachtig samengevat in één beeld

Vijf psychologische voordelen die je alleen kan krijgen door te zwemmen

Door Skip Tromp de Haas
1.320
Advertisement

Zwemmen is een van de weinige sporten waar er bijna geen tegenargumenten zijn om het niet te doen. Iedereen kan zwemmen, het is zo dat artsen het zelfs aanraden aan mensen die specifieke dingetjes hebben met hun gezondheid, zoals sommige oude mensen. Door zwemmen blijf je geestelijk en lichamelijk in vorm en versterkt het waarden als vasthoudendheid en doorzettingsvermogen. Zwemmen zorgt ervoor dat je een goede weerstand opbouwt en versterkt het de bloedsomloop. Niet meer zwemmen nadat je het hebt geprobeerd? Da's bijna niet mogelijk.

De vijf voordelen van zwemmen

  • 1. Het neemt stress weg: zwemmen is een sport waarbij ademhalen heel belangrijk is. Het is met name belangrijk dat je leert de ademhaling te beheersen zodat je lichaam nooit in een situatie komt waar het als het ware naar lucht moet happen. Daarom brengt zwemmen een staat van rust teweeg. Door weer goed te ademen ontspan je spieren en laat je spanning los, vooral in je buik.

  • 2. Het geeft energie: anders dan bij de meeste sporten krijg je door zwemmen juist energie in plaats van vermoeidheid na de training. Het is geen toeval dat 's ochtends het beste moment is om te zwemmen, zodat je een flinke dosis energie krijgt die je gedurende de hele dag kan besteden.

  • 3. Het verbetert de prestaties van je hersenen: door de grotere toevoer van zuurstof naar het brein dankzij het "wakkerschudden" van je hart- en vaatstelsel, gaan de prestaties van onze "machine" erop vooruit. Je kunt je er beter door concentreren en je kunt meer onthouden.
foto: pixabay.com
  • 4. Het vergroot je zelfvertrouwen: zwemmen is een volledige work-out, het zorgt voor een goede spierspanning en tegelijkertijd voor het verdwijnen van overtollig vet. Door je te houden aan een regelmatig en goed trainingsschema, dat je samenstelt met iemand die er verstand van heeft, krijg je uitstekende resultaten. Zwemmen is bovendien een sport waarvoor inzet nodig is, de resultaten daar zal je eerder voor moeten werken dan dat je recht hebt op die resultaten.

  • 5. Het bestrijdt depressie: hoewel het een sport is die je niet in teamverband beoefent, voel je je nooit alleen tijdens het zwemmen omdat je in een omgeving bent met mensen die om dezelfde reden ergens zijn als jij, en zijn ze zich er bewust van dat de resultaten hoe dan ook evenredig zullen zijn tot wat iemand in zijn eentje klaarspeelt. Zwemmen is dus een belevenis waar je genoegdoening en lekker in je vel zitten voor terugkrijgt.

En jij, ben jij ook een chloorverslaafde? Welke andere voordelen voor geest en lichaam haal jij uit zwemmen?

Tags: SportGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt