Een onderzoek stelt dat als je intelligent bent, je meer kans hebt op psychische aandoeningen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een onderzoek stelt dat als je intelligent…
Met de HALT-methode blijf je elke onbeheersbare impuls de baas 15 standbeelden die indruk maken omdat er zoveel zeggingskracht vanuit gaat

Een onderzoek stelt dat als je intelligent bent, je meer kans hebt op psychische aandoeningen

Door Skip Tromp de Haas
1.158
Advertisement

Tegenover het stereotype van de gestoorde wetenschapper staan mentaal gezonde en intelligente mensen. Maar het staat toch niet zo heel ver van de waarheid af om intelligentie te associëren met psychische aandoeningen. Ook op het witte doek krijgen we vaak deze combinatie te zien. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Dr. House; hij is een uitstekend geneesheer die echter toch met een vorm van acute depressie worstelt. Of neem Sherlock Holmes, een uiterst schrandere onderzoeker, maar duidelijk een sociopaat.

Hoe groot is de kern van waarheid in het verband tussen "gestoordheid" en intelligentie? En hoe wetenschappelijk is het?

Het verband tussen een hooq IQ en een grotere kans om psychische aandoeningen te krijgen heeft wetenschappelijk gezien meer geldigheid gekregen dankzij een onderzoek. Er zijn 3715 mensen onderzocht die een IQ boven de 130 hadden. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die intelligenter zijn dan gemiddeld een beduidend groter risico te lopen als het aankomt op stoornissen en psychologische aandoeningen.

Het zijn met name aan angst gerelateerde stoornissen die in het onderzoek het meest werd waargenomen bij degenen die deelnamen aan het onderzoek. Zo had 20% van hen dit type probleem vergeleken met 10% van de mensen uit een meer algemene groep van de bevolking.

Een hypersensiviteit voor prikkels van buitenaf vormt de basis voor deze grotere aanleg. Mensen met een hoog IQ zijn zich bewuster waardoor ze extra reageren op prikkels in hun omgeving. Dit heeft een hyperactief zenuwstelsel tot gevolg.

"Prikkels die niet van betekenis zijn zoals een labeltje van kleding dat de huid raakt of een ongebruikelijk geluid zorgt voor een overgevoelige reactie van het lichaam, dat lichte chronische stress oplevert," aldus Nicole Tetreault, co-auteur van het onderzoek.

Deze extreme gevoeligheid en hyperprikkelbaarheid dragen bij aan een bovengemiddelde intelligentie, maar dit kan er ook voor zorgen dat je op een bepaald gebied niet mee kunt komen.

In het onderzoek wordt er echter slechts gesproken van een correlatie en niet van causaliteit. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de overdreven reactie op stimuli een effect is van intelligentie of dat deze reactie wordt veroorzaakt door intelligentie. In ieder geval bevestigt het onderzoek dat er daadwerkelijk een link is tussen IQ en psychisch welzijn.

Bron:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt