Wetenschappers staan op het punt een behandeling die Alzheimer omkeert nu op mensen te gaan testen

door Skip

24 December 2018

Wetenschappers staan op het punt een behandeling die Alzheimer omkeert nu op mensen te gaan testen
Advertisement

Het is bijna zover dat de overstap wordt gemaakt van dieren op mensen voor het testen van een behandeling tegen Alzheimer zonder medicijnen.

In 2015 kondigde het Queensland Brain Institute, een Australisch centrum gespecialiseerd in hersenziekten, aan dat ze de symptomen van Alzheimer hebben teruggedraaid tijdens enkele tests op proefdieren. Er werd hierbij geen gebruik gemaakt van medicijnen.

Nu heeft het Ministerie voor Volksgezondheid in Australië beloofd 10 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor het onderzoek zodat er op een veilige manier de overstap kan worden gemaakt naar tests op mensen.

Advertisement
army.mil

army.mil

Het QBI heeft aangegeven dat ze met een techniek gebaseerd op ultrasoon geluid erin zijn geslaagd Alzheimer, dat voor aftakeling zorgt in de hersenen, om te keren.

Wanneer de hersenen worden blootgesteld aan deze specifieke geluidsgolven dan wordt tijdelijk de bloed-hersenbarrière opgeheven. Dit is een soort muur die het hersenweefsel beschermt tegen giftige stoffen in het bloed, maar die wel voedingsstoffen doorlaat. Dit proces zet andere mechanismes in gang die ervoor zorgen dat amyloïd-beta-plaques oplossen. Deze plaques, m.a.w. eiwitophopingen tussen zenuwcellen, vormen de basis van het ontstaan van de ziekte Alzheimer.

Door deze techniek zijn de geheugenfuncties van muizen en van schapen al hersteld. Nu kan het hopelijk dankzij 10 miljoen dollar van de overheid mogelijk ook werken voor mensen.

Dit is pas de eerste stap in een traject van meerdere tests die een behandeling op moeten leveren die in de eerste plaats effectief is en veilig voor de gezondheid.

"Door deze financiering kunnen een aantal van de slimste mensen op de zoektocht naar een behandeling voor dementie gefocust blijven" zo laat onderzoeker Jurgen Gotz weten.

Het doel van het onderzoek is om tot een goed geprijsd en makkelijk apparaat te komen waarmee Alzheimerpatienten kunnen worden geholpen. In Australië, maar ook in de rest van de wereld.

Bron:

Advertisement