In China is de grootste luchtzuiveringsinstallatie gebouwd ter wereld

door Skip

01 Januari 2019

In China is de grootste luchtzuiveringsinstallatie gebouwd ter wereld
Advertisement

Vervuiling op globale schaal is een probleem dat steeds meer zorgen baart, en een aantal van de meest geïndustrialiseerde landen die met name verantwoordelijk zijn voor deze situatie in het milieu, proberen daar iets aan te doen. Sinds kort is de bouw afgerond van een ontzettende grote luchtzuiveringstoren in Noord-China die de hoeveelheid smog in de omgeving terug kan brengen naar acceptabele waardes. De constructie verkeert nog in een experimentele fase en is onderdeel van een nog groter en ambitieuzer project...

Advertisement
New China TV/YouTube

New China TV/YouTube

De grootste luchtzuiveringsinstallatie ter wereld is gebouwd in Xian in Noord-China. De ongeveer 100 meter hoge toren heeft de luchtkwaliteit in deze provinciehoofdstad verbeterd. Elk jaar neemt de provincie het op tegen ernstig hoge concentraties van smog. Deze indrukwekkende luchtzuiveraar die gebouwd is, maakt deel uit van een onderzoeksproject van het Aarde-Milieu-instituut bij de Chinese Academie van Wetenschappen. Experts hebben ingeschat dat er in een gebied van 10 vierkante kilometer in de stad een effectieve verbetering van de luchtkwaliteit is, met circa 10 miljoen kubieke meter aan lucht die wordt geproduceerd wanneer de toren in bedrijf is.

Advertisement
New China TV/YouTube

New China TV/YouTube

Het systeem werkt dankzij kassen die zich onder aan de constructie bevinden. Die kassen zijn zo groot als een half voetbalveld en absorberen de vervuilde lucht. De opgeslagen lucht wordt dan verwarmd met zonne-energie en gaat door meerdere reinigingsfilters heen voordat het weer wordt vrijgelaten. In de koude wintermaanden worden er kritieke niveaus van vervuiling behaald, dit omdat de verwarmingssystemen in de stad nog op kolen werken. Ook onder deze omstandigheden kon de luchtzuiveringstoren de smog reduceren tot een gematigd niveau, waardoor de luchtkwaliteit inderdaad erop vooruitgaat.

New China TV/YouTube

New China TV/YouTube

In deze periodes wanneer de vervuiling het grootst is namen de waardes (PM 2,5) van fijnstof, die het schadelijkst zijn voor de gezondheid van mensen, met ongeveer 15% af. Het zijn nog voorlopige cijfers die in deze periode van activiteit zijn opgetekend want de toren maakt deel uit van een experiment dat is gestart in 2015, ter verbetering van de luchtkwaliteit, op een kunstmatige en economisch gunstige manier in de grootste Chinese steden.

In het oorspronkelijke project stond in de patentaanvraag uit 2014 een toren die veel groter was, 500 meter hoog en 200 meter breed, met kassen van circa 30 vierkante kilometer groot. Het team van onderzoekers van de Chinese Academie van Wetenschappen hoopt aan het einde van deze experimentele fase nog meer torens te bouwen die het vervuilingspercentage van een kleine stad in zijn geheel omlaag kunnen brengen. Da's een mooi project waardoor China weer meedoet in de strijd tegen mondiale vervuiling!

Advertisement