Sporten? Da's altijd goed voor je, maar slechts één vorm gaat veroudering tegen

door Skip

29 December 2018

Sporten? Da's altijd goed voor je, maar slechts één vorm gaat veroudering tegen
Advertisement

Sport wordt sterk aanbevolen door medici en door professionals uit de sector, die zich baseren op iets wat je nu wel een dogma kan noemen gezien de enorme hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken die dit ondersteunen. Fysieke beweging is goed voor je mentale welzijn en dat van je lijf en het speelt in sommige gevallen net zo'n belangrijke rol als een behandeling met medicijnen. Dat is het geval bij diabetes type 2 bijvoorbeeld.

Met dit alles in het achterhoofd is het waarschijnlijker dat iedereen zijn eigen sport kiest die het lekkerst ligt, maar is de ene keus net zo goed als de andere keuze? Niet bepaald, want onderzoekers hebben gezien dat namelijk slechts een sport een anti-verouderingseffect heeft; als ware het een soort elixer waardoor je langer blijft leven.

via academic.oup.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Onderzoekers hebben ontdekt het duursporten zijn die helpen om celveroudering tegen te gaan, dus hardlopen, zwemmen, langlaufen, fietsen en roeien. Niet de sporten die zijn gericht op krachttraining, gewichtheffen, kogelstoten en discuswerpen...

Dit heeft een groep Duitse wetenschappers vastgesteld die de effecten van drie soorten sport hebben gemeten op cellen in het lichaam, te weten duursport, zeer intensief bewegen afgewisseld met korte rustpauzes en krachttraining. Ook hebben ze ontdekt dat het juist de sporten zijn waar je uithoudingsvermogen kweekt en de intensief-bewegen-sporten waar je de mogelijkheid hebt om het celverouderingsproces te vertragen en in sommige gevallen zelfs om te keren. Bij de andere sporten hebben ze dit echter niet gezien.

Wetenschappers hebben gekeken naar telomeren om het antiverouderingseffect vast te stellen. Telomeren zitten aan het uiteinde van elk chromosoom en doen dienst als chromosoombeschermers. In het verouderingsproces waar we onvermijdelijk allemaal mee te maken krijgen, worden de telomeren korter en sterft de cel als de telomeer niet langer bescherming kan bieden.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Bij de mensen die deelnamen aan het onderzoek en dan met name de mensen die een intensieve training/duursport deden, werd er een toename van activiteit gezien bij de telomeren en dat die langer werden, d.w.z. dat hun lichaam in feite een verjongingskuur heeft ondergaan. Een soortgelijk effect is niet waargenomen bij deelnemers die aan krachttraining deden.

De resultaten van het Duitse onderzoek zijn om twee redenen belangrijk. Allereerst wordt er aangetoond dat er een verschil zit tussen in verschillends vormen van sport, die abusievelijk allemaal als gelijkwaardig worden beschouwd. Bovendien kunnen deze conclusies helpen in de keuze van de meest geschikte sport of ten minste wel dat sportvormen moeten worden afgewisseld met elkaar om het effect op de telomeren niet helemaal te verwaarlozen.

Bron:

Advertisement