Volgens onderzoekers ziet de toekomst van de strijd tegen kanker er zonniger uit dan ooit dankzij een nieuwe behandeling

door Skip

02 Januari 2019

Volgens onderzoekers ziet de toekomst van de strijd tegen kanker er zonniger uit dan ooit dankzij een nieuwe behandeling
Advertisement

De toekomst in de strijd tegen kanker ziet er zonniger uit dan ooit, want wat we nu beleven, zo is de hoop, is een keerpunt dat voor altijd de manier zal veranderen hoe kanker wordt behandeld, aldus wetenschappers en dan met name die van het Francis Crick, een Engels onderzoeksinstituut. Zij zien in het transplanteren van immuuncellen dé definitieve behandeling waarmee de levensverwachting van patiënten kan stijgen en in sommige gevallen de ziekte zelfs kan worden overwonnen. Klinische tests op mensen zullen in 2019 plaatsvinden.

Advertisement
eureka.criver.com

eureka.criver.com

In deze behandeling wordt het immuunsysteem van de patiënt zelf gebruikt om kanker te bestrijden. Dat houdt in dat een donor immuuncellen doneert in plaats van dat er traditionele behandelingen worden toegepast zoals chemotherapie. Volgens onderzoekers kan de overlevingskans van 10 jaar van 50% mogelijk naar 75% worden opgeschroefd.

Wetenschappers noemen het een "doe-het-zelf-benadering" waar de patiënt zelf middels zijn immuunsysteem de kanker bestrijdt. Het wapen om kanker te verslaan zit in de patiënt zelf in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen en bestralingen.

"Kanker ontwikkelt zich zo snel dat een farmaceutisch bedrijf het niet bij kan houden, maar het immuunsysteem is miljarden jaren doorontwikkeld om dat wel te kunnen," zegt Charlie Swanton, een van de onderzoekers van het Francis Crick-instituut.

"Ik denk dat we over twintig jaar wel een punt zouden kunnen bereiken waarop de meeste vormen van kanker snel worden behandeld, op dezelfde manier als we dat me chronische ziekten doen, waarmee is te leven en in de hand is te houden. En ik denk dat het immuunsysteem een essentiële rol speelt willen we daarin slagen." voegt Swinton eraan toe.

Het is op dit moment hopen dat wat nu een visie voor de toekomst is, snel de realiteit zal worden.

Bron:

Advertisement