Volgens experts is kernenergie de enige oplossing om de planeet te redden

Janine image
door Janine

23 Januari 2019

Volgens experts is kernenergie de enige oplossing om de planeet te redden
Advertisement

De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering kunnen de hele planeet en al haar inwoners naar een ongekende klimaatcatastrofe brengen. Dit is de reden waarom naties over de hele wereld proberen een oplossing te zoeken, om het niveau van emissies te verminderen door steeds meer af te zien van het gebruik van zeer vervuilende fossiele brandstoffen. Volgens sommige wetenschappers zouden hernieuwbare energiebronnen zoals wind of zon echter niet de snelste manier zijn om het proces van koolstofarm maken te vergemakkelijken. De meest effectieve methode zou zijn om zich te concentreren op het gebruik van kerncentrales...

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Hernieuwbare energie is niet de snelste en meest geschikte oplossing om het wereldwijde klimaatprobleem aan te pakken en de gestelde doelen in termen van decarbonisatie te bereiken. Dit staat in het proefschrift dat naar voren is gebracht door de politicus en wetenschapper Joshua S. Goldstein en de energie-ingenieur Staffan A. Qvist, die over deze theorie sprak in een essay gepubliceerd in de Wall Street Journal. De snelste en meest betrouwbare methode zou daarom zijn om zich nu althans vooralsnog te concentreren op kernenergie.

Overstappen op hernieuwbare energie is misschien niet genoeg, zelfs als elk land het niveau van wereldleider Duitsland zou kunnen bereiken in termen van schone energie. Volgens de onderzoekers zou het op deze manier mogelijk zijn om slechts een vijfde van de globale doelset te bereiken en zou het ongeveer 150 jaar duren om de planeet volledig koolstofarm te maken. Maar de beschikbare tijd is veel minder: wetenschappers hebben in feite ongeveer 30 jaar geschat om een keerpunt in de ​​klimaatverandering te bereiken.

Advertisement
Ron Reiring/Flickr

Ron Reiring/Flickr

Hoewel het bijna altijd wordt geassocieerd met de ramp in Tsjernobyl en de productie van radioactief afval, moeten we ons niet laten intimideren door dit soort energie, verzekeren de experts. Die in de Oekraïense stad was het enige dodelijke ongeval in de loop van 60 jaar, wat in termen van sterfgevallen veel lager is in vergelijking met dodelijke ongevallen in andere niet-nucleaire industriële sectoren.

Kernenergie is koolstofvrij en de hoeveelheid giftig afval geproduceerd door dit type energiecentrale is lager dan die geproduceerd door kolen en andere soorten fossiele brandstoffen. Zou kernenergie, zo lang besproken en bekritiseerd, de snelste en veiligste oplossing zijn om onze planeet te redden?

Advertisement