Twee Italiaanse ingenieurs hebben een systeem ontworpen om het plastic tegen te houden voordat het de zee bereikt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Twee Italiaanse ingenieurs hebben een…
De vorstperiode heeft de Niagara Watervallen veranderd in een bevroren dorp: de foto's zijn adembenemend Vaccins: in slechts 6 seconden laat deze afbeelding duidelijk zien hoe de groepsimmuniteit werkt

Twee Italiaanse ingenieurs hebben een systeem ontworpen om het plastic tegen te houden voordat het de zee bereikt

Door Janine
1.959
Advertisement

De vervuiling van de zeeën is een wereldwijd probleem dat absoluut niet mag worden onderschat: het voortbestaan van vele mariene soorten en ook onze gezondheid hangt ervan af. In dit opzicht hadden twee Italiaanse ingenieurs een innovatief idee over hoe ze afval in rivieren kunnen blokkeren voordat ze de oceanen bereiken. Het low-budget project is heel eenvoudig, het heet SEADS en bestaat uit twee barrières met netten in de rivieren om zo veel mogelijk afval te verzamelen.

foto: SEADS

Twee Italiaanse ingenieurs hadden een briljant idee dat de strijd tegen plastic en de voortdurende dumping in de oceanen radicaal zou kunnen verminderen. Waarschijnlijk weet niet iedereen dat tussen de 80 en 90% van het plastic afval dat dagelijks naar de zee wordt gestuurd, aanvankelijk wordt getransporteerd door de stromingen van grote rivieren zoals de Ganges en de Nijl. De twee ingenieurs Fabio Dalmonte en Mauro Nardocci hebben besloten om het probleem bij de wortel aan te pakken en een systeem te creëren voor het reinigen van de rivieren die de verzamelde kunststoffen vervoeren.

Het project heet SEADS (Sea Defence Solutions) en bestaat uit een dubbele barrière van stalen staven en doeken ondergedompeld in het water dat het drijvende plastic afval verzamelt. Eenmaal verzameld, wordt het afval doorgestuurd naar een bassin, op een zodanige manier dat de lokale bevolking de kunststoffen kan doorverkopen aan recyclingbedrijven. De barrières zijn bovendien schuin en ver van elkaar geplaatst om navigatie mogelijk te maken in de gedeeltes waar ze worden geplaatst. SEADS is een low-budget project met een geschatte kostprijs van ongeveer €40.000.

foto: SEADS

Het gehele systeem is ontworpen om bestand te zijn tegen overstromingen en schade die veroorzaakt zou kunnen worden door grote voorwerpen zoals bomen of gevallen rotsblokken. SEADS vormt zelfs geen bedreiging voor ecosystemen, omdat dieren de barrières gemakkelijk kunnen omzeilen door er boven of onder te zwemmen.

Elk jaar worden er tonnen afval in de rivieren gegooid, die het voortbestaan van de diersoorten op de proef stellen. Er wordt geschat dat in 2050, als er geen actie wordt ondernomen, er meer plastic in de zeeën zal zijn dan vis: een verwoestende impact op het milieu die ook onze gezondheid zal beïnvloeden. Het project van de twee Italiaanse ingenieurs die in Londen en New York werken, kan enorme hoeveelheden plastic elimineren voordat het in de oceaan terecht komt. Een eerste prototype van SEADS gemaakt in samenwerking tussen Italiaanse en Schotse eenheden zal worden getest in een zijrivier van de Rijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt