Deze grafiek laat zien hoe de overheidsschuld van alle staten van de wereld eruitziet - Curioctopus.nl
x
Deze grafiek laat zien hoe de overheidsschuld…
Een stad van verlaten kastelen: het ziet eruit als een pretpark, maar het is een residentieel centrum in Turkije 18 willekeurige optische illusies die een vertekend beeld van de werkelijkheid suggereren

Deze grafiek laat zien hoe de overheidsschuld van alle staten van de wereld eruitziet

21 Januari 2019 • Door Janine
2.417
Advertisement

We horen vaak over de overheidsschuld, vooral als deze negatief is. Wanneer dat zo is, betekent dit dat een staat schulden heeft, mogelijk aan banken, bedrijven of zelfs andere staten. Een van de meest bedreigende problemen van de wereldeconomie van vandaag is de gestage groei van de staatsschuld, die het wantrouwen voedt bij beleggers dat een staat nooit zal kunnen afbetalen.

De site howmuch.net heeft een interessante grafiek gemaakt die een zeer duidelijk beeld geeft van de hoeveelheid overheidsschuld in de wereld.


foto: howmuch.net

De grafische weergave van howmuch.net laat de landen van de wereld zien op basis van hun staatsschuld: zowel de grootte van het land als de kleur geeft een visuele indruk van het bedrag van de schuld.

De getoonde percentages zijn de verhouding tussen de schuld en het bruto binnenlands product (BBP), oftewel de totale waarde van goederen en diensten die in een bepaald land in een bepaalde periode zijn geproduceerd.

De grafiek is geproduceerd met gegevens die zijn bijgewerkt in oktober 2018 en laat zien welke landen in de toekomst waarschijnlijk problemen zullen ondervinden. Landen met een grotere verhouding tussen overheidsschuld en BBP zijn:

  1. Japan, 238%
  2. Griekenland, 182%
  3. Barbados, 157%
  4. Libanon, 147%
  5. Italië, 132%
  6. Eritrea, 131%
  7. Democratische Republiek Congo, 131%
  8. Kaapverdië, 126%
  9. Portugal, 126%
  10. Soedan, 122%

Het is eenvoudig te zien hoe sommige landen die de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt, dezelfde landen zijn die een grote overheidsschuld hebben opgelopen. Japan zal bijvoorbeeld niet in staat zijn om de huidige schuld in twee jaar af te betalen, zelfs met de waarde van zijn hele economie - de derde meest krachtige ter wereld.

China, daarentegen, en de economische macht van de tweede wereld, heeft een verhouding tussen overheidsschuld en BBP van slechts 47%: ondanks zijn recente ontwikkeling heeft het een opmerkelijk gezonde begrotingssituatie.

De Russische economie onderscheidt zich niet door een bijzondere groei, gegrepen door corruptie, maar haar schuld is tenminste beperkt (16%).

Deze grafiek vertelt veel over de situatie van de wereldeconomie waarin we ons vandaag bevinden: het is moeilijk te bedenken hoe een land zijn weg kan blijven vinden, altijd ontsnappend aan de zware overheidsschuld, zonder substantiële wijzigingen in belastinggedrag aan te brengen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt