Een jonge ingenieur heeft goedkope schuilplaatsen uitgevonden voor daklozen, recycleerbaar en isolerend

Janine image
door Janine

01 Februari 2019

Een jonge ingenieur heeft goedkope schuilplaatsen uitgevonden voor daklozen, recycleerbaar en isolerend
Advertisement

De winter is een van de moeilijkste tijden van het jaar, vooral voor daklozen die niet genieten van de privileges die velen van ons hebben. De minder bedeelden die in de narigheid zijn geraakt, worden elke nacht geconfronteerd met ijzige temperaturen en weersomstandigheden die dodelijk kunnen zijn. Een Franse ingenieur die zich deze situatie aantrok, heeft een reeks gemakkelijk te gebruiken schuilplaatsen gemaakt, warm, waterdicht en met lage kosten, die dit sociale probleem zouden kunnen oplossen...

Advertisement
Een jonge ingenieur heeft goedkope schuilplaatsen uitgevonden voor daklozen, recycleerbaar en isolerend - 1

De afgelopen jaren zijn er, zoals nooit tevoren, in de winter in heel Europa recordtemperaturen en vreselijke weersomstandigheden geweest die bijna overal aanzienlijke schade hebben veroorzaakt. Wanneer deze uitzonderlijke situaties zich voordoen, wordt het probleem van daklozen die met deze noodsituaties geconfronteerd worden zonder onderdak steeds dringender en zorgwekkender. Een Franse energie-ingenieur genaamd Geoffroy de Reynal had een geweldig idee, denkend aan een oplossing die dit steeds groter wordende probleem van vele landen zoals Frankrijk kan oplossen.

De jongen heeft iets ontworpen wat hij "Iglou" noemt, eenvoudig te bouwen en geschikt voor één persoon. Deze schuilplaatsen zijn gemaakt van polyethyleenschuim dat aan de binnenkant is bedekt door een aluminiumlaag en kunnen zich daarom isoleren van de externe kou met een interne temperatuur van ten minste 15°C hoger. Daarnaast absorbeert en houdt Iglou de lichaamswarmte binnenin, zodat men het niet koud heeft, zelfs niet tijdens de koudste nachten. Deze slaapplaatsen zijn ook ontworpen om de daklozen meer veiligheid te bieden, die onlangs het slachtoffer zijn geworden van geweld en misbruiken.

Advertisement
Een jonge ingenieur heeft goedkope schuilplaatsen uitgevonden voor daklozen, recycleerbaar en isolerend - 2

Het doel van het project is ook om deze mensen een moment van privacy en intimiteit te geven voor hen die tot nu toe onbekend zijn, een schijn van wat in het algemeen het comfort kan zijn dat alleen een dak boven het hoofd kan geven. De Iglou's zijn perfect waterdicht, herstelbaar en recyclebaar: als ze vuil zijn, is het mogelijk ze te wassen zonder het minste risico ze te beschadigen. De experimentele fase van het project was een groot succes: steeds meer mensen wilden het comfort van de Iglou proberen en wilden niet meer zonder.

Een jonge ingenieur heeft goedkope schuilplaatsen uitgevonden voor daklozen, recycleerbaar en isolerend - 3

Er moet nog steeds veel gedaan worden, Geoffroy's droom is om een groter onderkomen te creëren met een ruimte gereserveerd voor de douche: vooralsnog blijft dit alles een droom, er zijn fondsen nodig die hopelijk arriveren dankzij de crowdfundingcampagne die sinds kort geactiveerd is. Het zou leuk zijn als zo'n initiatief ook in andere landen zou komen waar de noodsituatie wat betreft daklozen steeds groter wordt.

Advertisement