De merkwaardige gebeurtenis van de Ierse snelweg die is omgeleid om een heilige struik voor de feeën te redden

Janine image
door Janine

15 Maart 2019

De merkwaardige gebeurtenis van de Ierse snelweg die is omgeleid om een heilige struik voor de feeën te redden
Advertisement

Hebben feeën ooit bestaan? Is het voldoende om in je handen te klappen om ze weer tot leven te brengen? Iedereen heeft zijn eigen antwoord, maar in feite is het geloof in deze Noord-Europese volksverhalen nog steeds sterk geworteld in Ierland, waar het verhaal van de schrijver Eddie Lenihan, die in 1999 de wereld rondreisde, zich afspeelt.

Dankzij zijn inspanningen is een oude struik gered van de onophoudelijke bouw van een nieuw weggedeelte in de Ierse staat. Volgens Lenihan was de struik een fee.

Advertisement
De merkwaardige gebeurtenis van de Ierse snelweg die is omgeleid om een heilige struik voor de feeën te redden - 1

Eddie Lenihan, geboren in 1950 in het dorp Brosna in Ierland, is niet alleen een succesvol schrijver, maar ook een fervent voorstander van de ecologische kwestie tegen de industrialisering die de Ierse natie de afgelopen vijftig jaar heeft getroffen; bovendien wordt Eddie Lenihan beschouwd als een van de laatste seanchai (van het Schotse "iemand die de verhalen van de oude Bardi-traditie van de Angelsaksische literatuur overlevert), bevoorrecht beschermer van het erfgoed van de Ierse folklore, bestaande uit feeën, magische wezens en bovennatuurlijke verhalen.

Over belang in de sprookjestraditie in Ierland gesproken, Eddie Lenihan publiceerde het verhaal "Metting The Other Crowd: The Fairy Stories of Hidden Ireland". Hier spreekt Lenihan over de geschiedenis van het samenleven tussen het feeënrijk en de mensenwereld, tegengewerkt door menselijke technologieën en de vooruitgang van de modernisering.

Advertisement
Eddie Lenihan/Youtube

Eddie Lenihan/Youtube

In 1999, in de provincie Clare, had de NRA (National Roads Authority) de opdracht gegeven aan ingenieur Tom Carey om een stuk autosnelweg te bouwen die de steden Ennis en New Market op Fergus met elkaar verbindt. Onmiddellijk probeerde Eddie Lenihan op alle mogelijke manieren het werk van de ontmanteling van de weg te stoppen omdat het een struik zou beschadigen, die volgens de overtuigingen van de schrijver, dierbaar voor het feeënrijk zou zijn; het afbreken van de heilige boom voor de magische wezens zou ongelukken en ellende hebben veroorzaakt voor de Ierse bevolking van het gebied of voor iedereen die dat stuk weg, te voet of met de auto zou oversteken.

Luisterend naar Lenihan's smeekbeden, besloot het stadsbestuur alle archeologische en plantaardige gebieden te verwijderen, met uitzondering van de heilige struik van de schrijver, potentiële toeristische attractie volgens het advies van Lenihan zelf. Volgens de studies van Eddie Lenihan zou het bos een bevoorrecht veld zijn geweest voor de feeën van de provincie Munster (waarvan ook het graafschap Clare deel uitmaakte) om gevechten te leveren aan de feeën van de provincie Connacht. Ook vandaag zijn de twee Ierse provincies toeristische plekken waar het mogelijk is om de paden van de zogenaamde "fairy trails" te volgen, dat zijn de paden van de feeën, bezaaid met oude bomen met kleine deuren die aan hun stam zijn bevestigd.

irelandinpicture.net

irelandinpicture.net

Maar wees voorzichtig om over deze paden te lopen: de legende wil dat zelfs als je een takje van deze eeuwenoude bomen breekt, dit kan leiden tot een vloek door dezelfde feeën; toch benadrukt Eddie Lenihan in zijn boek dat het feeënrijk nooit slechte bedoelingen met mensen heeft gehad, behalve in gevallen waarin het niet wordt binnengevallen door menselijke constructies.

Tot op heden bevindt de heilige struik van Eddie Lenihan zich op de grens van de vangrail van de snelweg tussen de steden Ennis en New Market op Fergus, omzoomd door een hek van waaruit je de boom kunt bewonderen vanaf een afstand van maar liefst 5 meter. In 2002 sneed een vandaal enkele kleine takjes van de feeënstruik af, zelfs als de boom met zijn magische eigenschappen gewoon in al zijn pracht bleef doorgroeien. Tegenslag en rampspoed voor hen die het weer durven aan te raken!

Advertisement