Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een hekel hebt aan je baan

Janine image
door Janine

14 April 2019

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een hekel hebt aan je baan
Advertisement

Behandelt je baas je op het werk vaak slecht? Klaagt je collega op kantoor voortdurend? Is de dagelijkse werkbelasting moeilijk te beheren? Vroeg of laat zal je lichaam het opmerken en dan kan de werkplek veranderen in een ongezonde omgeving waaruit je wilt ontsnappen.

Het is ons lichaam dat er in de meeste gevallen het meest onder lijdt, de eerste die onweerlegbare waarschuwingssignalen geeft als werkstress een rampzalig element voor onze gezondheid wordt. Jeffrey Pfeffer, hoogleraar organisatiegedrag bij Stanford en auteur van het boek Dying for a Paycheck ("Sterven voor een salaris”), bevestigd deze theorie. 

via huffpost.com

Advertisement
Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een hekel hebt aan je baan - 1

Pfeffer heeft in zijn boek aangetoond dat een slechte administratie bij Amerikaanse bedrijven heeft geleid tot een stijging van de kosten van de gezondheidszorg met 8% en ongeveer 120.000 doden per jaar, een onweerlegbaar signaal dat er een verband bestaat tussen stress op de werkplek en fysieke en mentale omstandigheden. Dit zijn de negen signalen die het lichaam je geeft die je absoluut in de gaten moet houden.

  • Slapeloosheid. Heel vaak word je 's nachts wakker met je hoofd vol gedachten over dingen die je moet doen voor je werk. Als dit af en toe voorkomt, is er weinig om je zorgen over te maken, maar als ze frequent worden, kan het een eerste alarmbel worden van een onbalans tussen mentale gezondheid en werk.
  • Frequente hoofdpijn. De veel voorkomende spanning van de nek, schouders en hoofd op de werkplek zijn tekenen van samentrekking van het lichaam tegenover een mogelijk letsel; in dit geval wil het lichaam zichzelf beschermen tegen een zeer stressvolle en moeilijk te beheren context.
  • Spierpijn. De samentrekking van de spieren komt van de hersenen die, om zich te verdedigen tegen moeilijke en onplezierige situaties op het werk, ons organisme bedekt met adrenaline en andere stresshormonen die wijdverspreide pijn veroorzaken.
  • Verslechtering van de geestelijke gezondheid. In gevallen van onrecht op de werkplek kan de geestelijke gezondheid van het slachtoffer worden aangetast tot kritieke niveaus als het slachtoffer al lijdt onder eerdere psychologische ziekten, zoals angst. Aandoeningen die het gevolg zijn van dergelijke situaties kunnen overmatige voeding en sommige vormen van depressie zijn.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

Naast de meest voorkomende symptomen, moet je ook letten op de volgende problemen die kunnen optreden:

  • Verzwakt immuunsysteem. Chronische stress kan de functies van ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we gemakkelijker ziek worden.
  • Vermindering van het verlangen. Ook sentimentele relaties kunnen worden aangetast wanneer je je werk mee naar huis neemt; bij vrouwen is er een algemene afname van het verlangen, bij mannen een lagere productie van testosteron en bijgevolg een significante afname van het libido.
  • Algemene vermoeidheid. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende lichamelijke symptomen als reactie op toxische werkomstandigheden. Algemene en voortdurende uitputting en een gevoel van vermoeidheid komen dagelijks voor bij degenen die zich overweldigd voelen door de vereisten van hun baan.
  • Maagproblemen. Nadenken over de hoeveelheid dingen die je de volgende dag op het werk moet doen, kan leiden tot wijdverspreide verschijnselen van maagpijn, opgeblazen gevoel, indigestie en obstipatie. Stress heeft ook invloed op de darmflora, die op zijn beurt ook van invloed kan zijn op onze stemming.

MikesPhotos/pixabay.com

MikesPhotos/pixabay.com

De eetlust verandert. In situaties van hoge stress, produceren en geven de bijnieren cortisol af, een hormoon dat ons hongergevoel verhoogt. Daarom verzacht het zoeken naar comfort in voedsel (met name zoetigheid) de negatieve emoties in verband met stress.

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een hekel hebt aan je baan - 4

Wat kunnen we doen om stressvolle situaties met betrekking tot ons werk te voorkomen? Je kunt proberen een pauze te nemen, je baan opzeggen als je de kans hebt, of het negatief denken veranderen als je je in een situatie bevindt waarin het moeilijk is ontslag te nemen. Vaak kan niet teveel denken aan de mening die onze collega's van ons hebben of aan wat we op kantoor hebben gedaan, ons helpen niet langer stil te staan bij nutteloze negatieve gedachten en bewust te worden van hoe om te gaan met de stressbelasting met energie en positiviteit.

Maar vertel het niet tegen je baas!

Advertisement