De middeleeuwse "bedstee": de merkwaardige traditie waarnaar moderne ontwerpers met belangstelling kijken - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De middeleeuwse "bedstee": de merkwaardige…
Volgens dit onderzoek kan het geen kwaad om tijdens het avondeten pasta te eten, integendeel, er zijn verschillende redenen om er de voorkeur aan te geven 7 fysieke problemen gerelateerd aan overmatig gebruik van de smartphone die we nooit moeten onderschatten

De middeleeuwse "bedstee": de merkwaardige traditie waarnaar moderne ontwerpers met belangstelling kijken

1.743
Advertisement

De toekomst van het interior design kijkt naar het verleden. De nieuwe trends in interieurontwerp nemen steeds meer de vorm aan van middeleeuwse tradities, een model van inspiratie voor ontwerpers die klaar zijn om nieuwe methoden te creëren om het meubilair van ons huis te transformeren in een efficiënte functionele ruimte.

Het is dan ook geen toeval dat de door Bretonse geïnspireerde "bedstee", in het Frans bekend als "lit clos", weer in de mode is.

De "bedstee" is in feite een verhoogd bed, volledig omsloten door houten wanden; deze volledig ingerichte hut is uitgerust met een matras en een kussen, een ideale oplossing voor een perfecte nachtrust. Meestal heeft de bedstee ook een opening aan een van de twee zijden, afgedekt door een gordijn of een schuifdeur.

Omdat het verhoogde bedden zijn, heeft de "lit clos" meestal ook een basis dat de mensen die het gebruiken toegang biedt om vervolgens in de houten hut te liggen voor een dutje.

De bedstee is ontstaan ​​in het middeleeuwse Bretagne, in het noorden van Frankrijk, en vervolgens snel uitgebreid naar andere delen van Europa, zoals Nederland, Schotland, Oostenrijk en het Scandinavische schiereiland. In tijden dat armoede in bescheiden gezinnen meer dan frequent was, was de bedstee de perfecte oplossing voor het hebben van een ruimte van privacy in een context waarin, binnen hetzelfde huis, de weinige kamers die beschikbaar waren om te slapen, werden gedeeld.

Advertisement

In veel van de Nederlandse voorbeelden bevat de bedstee plaats aan maximaal twee volwassenen; de laden onder de bodem van het bed konden ook worden geopend en worden gebruikt om zelfs de allerkleinsten te laten slapen, waardoor een gemeenschappelijke ruimte werd geboden voor alle gezinsleden in dezelfde structuur.

In de twintigste eeuw, met de komst van verwarmingssystemen, is de bedstee in de vergetelheid geraakt, maar met de komst van nieuwe, recentere interieurindelingen, lijkt de Bretonse traditie terug in de mode te zijn.

Dankzij het concept van "lit clos" dat in de loop van het midden van de twintigste eeuw door de Franse ontwerpers Ernan en Ronan Bourullec opnieuw in de mode werd gebracht, is de bedstee opnieuw op het Scandinavische schiereiland en later verschillende delen van Europa, teruggekeerd met een eigen vintage fenomeen uit het verleden. De middeleeuwse.

Advertisement

Dat het antwoord op de behoeften van de indeling van onze privéruimten, steeds kleiner door de stadsappartementen, naar het glorieuze verleden moet kijken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt