5 "ongevaarlijke" gewoontes die onze planeet in werkelijkheid ernstig beschadigen

Janine image
door Janine

08 April 2019

5 "ongevaarlijke" gewoontes die onze planeet in werkelijkheid ernstig beschadigen
Advertisement

Je weet het misschien niet, maar veel van de meest onschadelijke en schijnbaar minst verdachte acties die we gedurende de dag doen, hebben een enorme impact op het milieu om ons heen. Hoe vaak heb je je cadeaus niet verpakt met een strik, glitters en mooie cadeaupapier? Wanneer heb je voor het laatst een mobiele telefoon van het nieuwste model gekocht?

Veel van deze acties die we onlangs en in het verleden hebben gedaan, beschadigen de planeet meer dan we ons kunnen voorstellen. Dit is waarom.

via RSPCA

Advertisement

Wanneer we knuffelbeesten en bloemen brengen ter nagedachtenis aan hen die er niet meer zijn

Wanneer we knuffelbeesten en bloemen brengen ter nagedachtenis aan hen die er niet meer zijn

IntangibleArts/Flickr

Heel vaak, in momenten van verdriet over het verlies van iemand die ons dierbaar was of die een sterke invloed op ons leven heeft gehad, creëren mensen in veel steden gedenktekens waar ze knuffelbeesten en een grote hoeveelheid bloemen brengen. Maar na verloop van tijd, wanneer dit deel van de rouw voorbij is, gaat het leven verder.

De logische vraag rijst: wat doen we met de verdorde bloemen en het speelgoed dat we daar achterlaten? Deze laatsten worden meestal vervoerd naar vuilstortplaatsen, ook al stellen veel mensen voor om ze te wassen en aan behoeftige kinderen te geven; om onnodige verspilling te voorkomen, vinden veel Facebook-gebruikers dat het beter is om geld in te zamelen voor families die een verlies hebben geleden of de knuffeldieren te doneren aan een goed doel.

Advertisement

Wanneer we de nieuwste generatie smartphones of nutteloze objecten kopen

Wanneer we de nieuwste generatie smartphones of nutteloze objecten kopen

Anticonsumption/Reddit

Vanwege consumentisme kopen mensen vaak volledig nutteloze dingen die ze niet nodig hebben. En meestal gebeurt het wanneer mensen niet nadenken over het kopen of waarom iets populair is geworden. Het meest sprekende voorbeeld is dat van de haast om het nieuwste model smartphone te kopen, en dit is waarom.

Omdat smartphones zo snel vernieuwen, zijn veel accessoires nog niet verkocht, inclusief diegenen die niet met nieuwe modellen kunnen worden gebruikt, waardoor deze meestal op stortplaatsen belanden.

Wanneer we te veel verpakkingen gebruiken

Wanneer we te veel verpakkingen gebruiken

Max Pixel

De verpakking wordt niet alleen gebruikt om klanten te trekken met zijn kleurrijke uiterlijk, maar ook om de producten veilig te houden. En veel fabrikanten gebruiken er veel te veel van, en gebruiken het zelfs in gevallen waar het niet echt nodig is.

Je zou kunnen zeggen dat we hier niets mee te maken hebben en dat het de producenten zijn die onze planeet vervuilen, maar we moeten niet vergeten dat wanneer we cadeaus voor vrienden en familie inpakken met strikken en mooi papier, al die pakjes en al dat papier in de meeste gevallen op stortplaatsen terecht komen, ook in die waar recycling actief is!

Wanneer we ballonnen in de lucht laten vliegen

Wanneer we ballonnen in de lucht laten vliegen

Matt Janicki/Wikimedia

In veel landen bestaat er een traditie van het loslaten van ballonnen tijdens vakanties en andere openbare evenementen; het gebaar is vaak mooi en ontroerend, maar deze tradities die volkomen onschuldig lijken, veroorzaken in feite veel schade. En soms leiden ze tot de dood van vogels en andere dieren.

Weinig mensen denken na over wat er met de ballonnen gebeurt als ze eenmaal uit het zicht verdwijnen, ze vliegen niet de ruimte in, maar wanneer ze een paar kilometer van de grond af zijn, knallen ze of lopen leeg en vallen terug op de grond en kunnen landen op 20-50 of zelfs 500 kilometers verwijderd van het oorspronkelijke startpunt!

Wanneer we Chinese lantaarns in de lucht laten

Wanneer we Chinese lantaarns in de lucht laten

Alessio Sbarbaro/Wikimedia

Gelukkig wordt de traditie van het loslaten van Chinese lantaarns in de lucht steeds minder populair omdat ze een hoog risico lopen om in brand te vliegen. Kaarsen die niet uitgaan voordat ze op de grond vallen, verbranden bijvoorbeeld bomen, gras en daken en zijn verantwoordelijk voor het verbranden van grote stukken land. Er zijn ook gevallen geweest waarin elektriciteitscentrales zijn beschadigd en huizen van mensen in brand stonden, in Groot-Brittannië bijvoorbeeld heeft een lantaarn zelfs een plastic recyclingfabriek in brand gestoken!

Maar tegelijkertijd weten maar weinig mensen dat Chinese lantaarns ook erg gevaarlijk zijn voor dieren, met name vee dat uiteindelijk het plastic opeet waar ze van gemaakt zijn, samen met het gras dat ze normaal eten; andere dieren, waaronder honden, kunnen gewond raken en vogels raken soms verstrikt in draden en gaan dood.

We durven te wedden dat je, minstens één keer in je leven, een van deze dingen hebt gedaan! En toch, om te proberen onze planeet te redden van het risico van onherstelbare schade, zou het voldoende zijn om te stoppen met tenminste één van deze, schijnbaar onschuldige gewoonten!

Source: 

Advertisement