Scholen in Finland hebben een methode bedacht om pesten te bestrijden... en het levert onverwachte resultaten op

Janine image
door Janine

13 April 2019

Scholen in Finland hebben een methode bedacht om pesten te bestrijden... en het levert onverwachte resultaten op
Advertisement

Finland is altijd het land geweest om naar te kijken, als het gaat om ethiek en onderwijs, vooral voor de kleintjes. Wat de school betreft, heeft het Scandinavische land zich vaak onderscheiden vanwege de geavanceerde programma's zoals bijvoorbeeld tweetaligheid die al in de eerste klassen voorkomt.

Alleen al om van school een veiliger omgeving te maken, heeft Finland de afgelopen jaren zijn krachten geconcentreerd in de strijd tegen pesten, en een methode ontdekt om dit ongebreidelde fenomeen dat de hele wereld kopieert te bestrijden.

via kivaprogram.net

Advertisement
U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Tessa B. Corrick

U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Tessa B. Corrick

Pesten is een vorm van gewelddadig gedrag, psychologisch of fysiek, gepleegd tegen personen die door de pester als gemakkelijk doelwit worden beschouwd. Pesten is een echte plaag voor de moderne school: als het waar is dat gewelddadig gedrag de afgelopen jaren al aanwezig was, heeft pesten zich de laatste 10, 15 jaar als een olievlek verspreid en is steeds agressiever geworden. De UNESCO heeft onlangs verklaard dat ongeveer 35% van de kinderen pestgedrag heeft ervaren. Om deze redenen hebben Finse scholen sinds 2007 het KiVa-programma aangenomen.

KiVa, de naam van het Finse anti-pestprogramma, is de afkorting van "Kiusaamista Vastaan", wat staat voor "tegen pesten". Het doel is om studenten bewuster te maken van het gevaar van pesten en partij te kiezen voor de zwakste en niet de sterkste. Het programma bestaat uit 4 punten:

  1. Kinderen kunnen een e-mailbox gebruiken om mishandeling anoniem te melden.
  2. Er wordt een leraar gekozen die de kinderen vertrouwen. De leraar is ook verantwoordelijk om op de kinderen te letten tijdens de pauzes.
  3. Leraren gespecialiseerd in de studie van pesten zullen de taak op zich nemen om naar mishandelde kinderen te luisteren en ze gerust te stellen en ook getuigen gerust te stellen.
  4. Leraren zullen werken aan emoties en waarden om een gevoel van empathie voor anderen in de pester te creëren.

De studenten die deelnemen aan het programma krijgen ongeveer 20 lessen: op 7, 10 en 13-jarige leeftijd. Dit komt omdat pesten een houding is die zich ontwikkelt vanuit verschillende dynamieken, afhankelijk van de leeftijd.

Advertisement
Jill Carlson/Flickr

Jill Carlson/Flickr

De KiVa-methode is enorm succesvol geweest in Finland, reden waarom veel andere scholen over de hele wereld het hebben aangenomen. Helaas is het programma niet op alle scholen aanwezig, maar ouders kunnen het pesten al op eigen kracht bestrijden. Volg gewoon deze trucjes:

  1. Laat je kinderen zien dat ze hun ouders en leraren kunnen vertrouwen.
  2. Stel hen gerust voor het feit dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt.
  3. Informeer de leraren.
  4. Zoek hulp van een psycholoog die kinderen kan bevrijden van de last die ze dragen.

Pesten is een plaag geworden, maar rekening houdend met bovenstaande punten kun je ertegen vechten!

Source:

Advertisement